Så du det også? Derfor var hilmen over Danmark lilla

Generelle nyheder

17/12/2023

Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk

Skrevet af J. Bøgen

Der er ikke noget at sige til, at en del danskere spærrede øjnene op sidst på dagen lørdag.

Hvis du var udenfor lørdag sidst på eftermiddagen eller i løbet af aftenen, har du sandsynligvis oplevet, at noget ikke var helt, som det plejer.

For hvor vi i løbet af dagen måtte trækkes med skyer og gråvejr, fik den dansk himmel pludselig et flot lilla skær.

“Himlen lyste pludselig op her over Børkop ved Vejle, og mine børn råbte fra sofaen, at jeg skulle se det. Jeg skyndte mig at tage nogle billeder, men pludselig var det hele væk. Jeg har aldrig set det før,” fortæller en læser til Presse-fotos.dk.

Men hvorfor fik decemberhimlen pludselig den særlige farve?

Et spørgsmål om bølgelængde

Selvom vi normalt betragter himlen som blå, kan den faktisk have mange forskellige farver.

Du kender de røde og orange nuancer omkring solopgang- og nedgang, men de lilla o grønne nuancer findes altså også i den palet, himmelhvælvingen kan vise os.

Forklaringen ligger i, at det lys, der kommer fra solen, teknisk set består af alle regnbuens farver. Derfor er det atmosfæren, der afgør, hvilken farve vi mennesker får lov til at opleve.

Solens højde på himlen spiller her en stor rolle, men også faktorer som vanddamp (skyer), partikler fra fx støv og vulkansk aske og flere andre ting spiller ind.

Når solen står lavt på himlen, har solens stråler en længere vej gennem atmosfæren, og det får de røde og orange nuancer til at dukke op - men det kan altså også fremkalde den lilla farve, man kunne opleve i går.

Foto: Presse-fotos.dk