Nye regler fra mandag: Trusselsniveau hævet til høj

Generelle nyheder

15/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er flere ting, du skal sikre dig hen over weekenden.

Danske besætninger med høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ skal fra mandag lukkes inde eller overdækkes.

Efter et stigende antal fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark og vores europæiske nabolande og stadigt flere udbrud i fjerkræbesætninger både i Danmark og landene omkring os, hæver Fødevarestyrelsen nu trusselsniveauet for fugleinfluenzasmitte fra middel til høj.

Det forøgede trusselsniveau betyder, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab fra mandag 18. december skal lukkes inde eller overdækkes. Formålet er at undgå, at vilde fugle smitter tamfuglene.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Disse fjerkræ er undtaget

Ejere af fjerkræbesætninger, hvor indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre, er undtaget fra kravet om overdækning, men dyrene skal holdes indhegnet.

Ejere af ande- og gåsebesætninger er også fritaget for kravet om overdækning, hvis de begrænser fuglenes udeareal, og sikrer sig, at vilde fugle ikke kan lande i indhegningen.

Foder og vandtrug skal overdækkes, og overflade- og regnvand, som dyrene har adgang til, må ikke kunne forurenes med de vilde fugles afføring.

På grund af det forhøjede trusselsniveau forbyder Fødevarestyrelsen også dyrskuer og andre samlinger af fjerkræ og fugle i hele landet.

Høj dødelighed blandt dyr

Den meget smitsomme fugleinfluenza giver svære symptomer hos fjerkræ, og medfører høj dødelighed hos dyrene.

I sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

På baggrund af de nuværende informationer vurderer Dansk Veterinær Konsortium, at risikoen for smitte til mennesker er lav.

Råd og regler

Fødevarestyrelsen anbefaler, at ejerne sikrer sig, at vilde fugle ikke kan komme ind i indhegningerne.

Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man som minimum skifter og desinficerer fodtøj, inden man går ind til sine fjerkræ.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på Appen Fugleinfluenza-Tip.