Dansk radioprogram arver formue - lytter donerer 500.000 kroner

Generelle nyheder

29/11/22 | 11:02

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Jens Asbjørn Bøgen

Den trofaste lytter gik bort i efteråret 2021.

Det mangeårige radioprogram "Giro 413" er stadig populært - faktisk rigtig populært.

Programmet har været en fast del af æteren siden 1946, og konceptet bag programmet er, at man kan ønske et nummer og sende en hilsen ved at donere til programmet.

Pengene går til en pulje, som aktiviteter, projekter og organisationer, der arbejdet for socialt dårligt stillede børn og unge i Danmark under 18 år, så kan søge om at få en andel af.

Og nu bliver der ekstra mange penge, man kan søge om.

En trofast lytter af programmet gik nemlig bort i efteråret 2021, men da man åbnede hans testamente, blev det klart, at lytteren havde meget høje tanker om det klassiske radiopogram.

Faktisk så høje, at han ønskede at donere hele 500.000 kroner af sin arv til "Giro 413".

Det skriver DR i en pressemeddelelse.

"Vi er naturligvis meget taknemmelige for den smukke tanke og det store beløb, og i DR har vi besluttet, at pengene skal uddeles over de kommende to år. Det betyder, at der vil være ekstra mange kroner at søge om i den pulje, vi åbner for nu og også i den, vi åbner for den 1. december næste år," forklarer Ralf Richardt Strøbech, der er redaktionschef for musik, P5, P6 & P8 i DR Kultur, Børn og Unge.

Hvor DR i maj 2022 kunne uddele 264.000 kroner fra ’Giro 413’ – det største beløb i syv år – vil der nu omtrent være en halv million kroner at søge i 2023 og 2024, hvis ellers lytternes interesse for at samle penge ind, fortsætter på samme niveau som de seneste år.

Kan søge de næste to måneder

På hjemmesiden dr.dk/giro413 er der fra den 1. december og frem til udgangen af januar 2023 mulighed for at sende et ansøgningsskema ind og dermed måske få del i pengene.

"Privatpersoner kan ikke søge om pengene fra "Giro 413", men det kan projekter og foreninger, der har en god idé til at lave et projekt eller gøre livet bedre for udsatte og dårligt stillede børn og unge i Danmark. Det kan for eksempel være børn og unge, der vokser op i et hjem, hvor der ikke er råd til at tage del i fritidsaktiviteter, hvor der ikke er penge til at tage på udflugter eller ferie eller projekter, så målgruppen kan tage del i sociale arrangementer," forklarer programmets vært Peter Sten.

Han har fornøjelsen af sætte årets ansøgningsrunde om pengene i gang, men 72-årige Peter Sten går på pension fra DR den 1. januar. Så det bliver den nye vært på programmet, Ole Tøpholm, der kommer til at uddele de mange penge til projekter over hele landet til foråret.

Har samlet over 29 millioner kroner ind

"Giro 413" - der lige i starten hed "Lytternes ønskeprogram på grammofon" - havde premiere den 13. oktober 1946 med Karl Bjarnhof som vært.

Siden da har DR’s lyttere sammenlagt samlet knap 29,1 millioner kroner ind til programmet.

Programmet har stort set altid været sendt søndag over middag, og Peter Sten byder velkommen næste gang – sikkert med en masse juleønsker – på søndag klokken 12.15-14.00 på P5 og DR Lyd.

Hvem, der får pengene fra årets ansøgningsrunde, bliver afgjort i foråret 2023.

Læs mere om hvordan man sender en hilsen – og søger om penge – på dr.dk/giro413.