79-årig kvinde mistede 60.000 kroner - på 90 minutter

112

29/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Metoden er desværre velkendt.

En 79-årig kvinde fra Roskilde har fået sig en rigtig ærgerlig start på julesæsonen.

I løbet af bare 1½ time mistede hun nemlig et femcifret pengebeløb til svindlere tidligere i november.

Det hele startede med, at den 79-årige blev ringet op af en kvinde, der præsenterede sig som ansat i en bank.

Hun forklarede i telefonen, at hun havde set nogle mistænkelige transaktioner på den 79-åriges bankkonti, og at disse skulle meldes til politiet.

Kort efter ringede en mand op til den 79-årige og præsenterede sig som en medarbejder fra "IT-kriminalteknisk afdeling på politigården i København".

I løbet af de næste 90 minutter lykkedes det den falske politimand at få den 79-årige til at overføre mere end 60.000 kroner til nogle anviste bankkonti.

Opkald fra hemmelige numre

Den 79-årige har, ud over at anmelde sagen til politiet, også gjort indsigelse til sin bank i et forsøg på at få standset overførslerne.

Politiet efterforsker nu anmeldelserne i lighed med mange andre anmeldelser om tilsvarende svindel, som begås af personer, der udgiver sig for at være medarbejdere hos politiet, banker og andre myndigheder.

Det er nemlig ofte den samme fremgangsmetode, svindlerne bruger. De ringer fra hemmelige numre og udgiver sig for at være fra enten banken eller myndighederne.

Andre svindlere er mere udspekulerede og ringer fra et nummer, der ser ud til at være fra politiet. Det kan lade sig gøre hvis man bruger en bestemt app, man kan hente til telefonen.

Politiet med klar advarsel

Den ulykkelige historie med den 79-årige kvinde er desværre langt fra enestående.

Telefonsvindlere er nemlig skruppelløse i deres kriminelle aktiviteter, og der lander hver uge flere anmeldelser med lignende fremgangsmetode på skrivebordene rundt om i landets politikredse.

Derfor indskærper politiet også, at man ved uventede opkald bør "udvise skepsis og spørge efter pågældende navn og arbejdsplads".

Efter opkaldet laver du så selv et kontrolopkald til den arbejdsplads, som personen i telefonen har oplyst.

Ring til arbejdspladsens hovedtelefonnummer, for eksempel den politistation eller bank, svindleren udgiver sig for at repræsentere.

Og en rigtig vigtig detalje: Ring ALDRIG tilbage til det telefonnummer, der måtte fremgå i en nummerviser"

Find selv hovedtelefonnummeret frem til den oplyste arbejdsplads. Ofte vil svindlen allerede på dette tidspunkt blive afsløret.

Kilde: Seniornews.dk