Prisen på oksekød eksploderer

Generelle nyheder

06/05/2022

Skrevet af Redaktionen

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at stort set alt bliver dyrere for tiden.

Det er ikke mange måneder siden, at man ofte kunne finde 500g oksekød på tilbud til 20 eller 25 kroner i for eksempel Rema 1000 eller Netto, men den pris er fortid. 

I dag koster samme mængde oksekød nærmere op mod 50 kroner, og man skal være heldig, hvis man vil i nærheden af 30 kroner for et halvt kilo.

Selvom man skulle tro, at oksekød snart ikke kan blive dyrere, så kommer prisen til at stige voldsomt denne uge. 

Det skriver Finans, som desuden forudser, at prisstigningerne kun kommer til at fortsætte.

"Markedet i hele Europa er præget af vigende produktion og en særdeles stærk efterspørgsel. Vi venter, at afregningspriserne til landmændene vil fortsætte med at stige hen over sommeren," har Finn Klostermann, som er administrerende direktør for Danish Crown Beef, udtalt ifølge mediet. 

Grunden til de høje priser er en stigende efterspørgsel på oksekød både i Danmark og i resten af EU samtidig med, at produktionen er vigende, fordi landmændene har forhøjede udgifter til blandt andet foder, hvilket nærmest har udhulet gevinsten ved at producere oksekød. 

Danish Crown, som er en markant spiller på markedet, har netop endnu engang hævet afregningsprisen til landmændene; denne gang med 75 øre pr. kilo. 

Det betyder ifølge Finans, at forbrugerne skal forvente, at prisen på oksekød kommer til at eksplodere i den kommende uge. 

Priserne på oksekød er i rundetal steget med 50 procent på ét år, og den gennemsnitlige afregningspris til landmændene for ét kilo oksekød er nu omkring 30 kroner. 

Til sammenligning var prisen under 20 kroner i 2021 og de sidste 10 år har den ikke været over 24 kroner før for nylig.

Udover krigen i Ukraine bærer coronakrisen også en del af skylden, da nedlukningerne gjorde, at oksekødsproducenterne i Sydamerika begyndte at eksportere til Asien fremfor Europa, hvilket de er fortsat med. 

Det betyder at udbuddet af oksekød i Europa er faldet markant, samtidig med at efterspørgslen er steget, blandt andet fordi samfundet igen er åbnet og grillsæsonen er på vej.