Pas på i trafikken: DMI advarer om isglatte veje

Generelle nyheder

19/12/2022

Skrevet af Kathrine Frich

DMI melder lige nu om voldsomt vejr i hele Danmark

Vejret skifter, lun luft er på vej mod Danmark. I løbet af natten har en varmfront bevæget sig ind over Jylland fra sydvest.

Det skriver DMI i deres advarsel.

Har du været ude her til morgen, har du måske bemærket at det er spejlglat flere steder. Flere steder er nedbøren i nat enten faldet som isslag eller har dannet islag.

Frysende våde veje

Der er udbredt frost i hele landet, og derfor startede nedbøren nogle steder som islag. Hvis nedbøren faldt som regn, er der blive dannet islag, når regnen ramte de kolde vejbaner og kolde overflader.

Søndag aften er der udbredt isslag i forbindelse med regnområdet der er på vej på os, derfor er der blevet opgraderet fra DMI Risiko til et varsel

Det er noget usikker om og hvor nedbøren starter som isslag, før den går over i regn. Og derfor er der risiko for frysende våde veje og isglatte veje i forbindelse med at varmfronten bevæger sig hen over Danmark.

Isslag eller Islag?

Modsat islag, som er vand der fryser til is på overfladen, så forekommer isslag noget sjældnere. Det skyldes, at der skal en helt særlig sammensætning af atmosfæren til for, at vi kan få isslag.

Isslag kræver, at der skal være koldt ved jordoverfladen, og varm luft skal så komme ind i de højere luftlag - ind over det kolde bundlag. Med sådan en lagdeling af luften kan regndråber fra det varme lag falde ned gennem et koldt lag, sidst i faldet mod overfladen, mens regndråberne bliver kølet ned.

I disse særlige tilfælde bliver regndråberne kølet af til under 0 grader, men uden at de når at fryse til is. Dette kaldes underafkølede dråber.

Tjek trafikken

I det øjeblik de underafkølede dråber rammer jordoverfladen, vil de fryse til is, og de danner et helt klart lag is. Nogen kender måske dette fænomen, fra når man har prøvet at komme en vandflaske i fryseren, og i det øjeblik man rør ved flasken, fryser indholdet til is.

Isslag er særligt farligt i trafikken. Her kan veje og stier hurtigt bliver meget glatte. Derfor er der udsendt et varsel for let isslag til næsten hele landet. Du kan følge med i trafiksituationen på www.trafikinfo.dk.