Såkaldte CO2 tanke
På grund af deres kæmpe størrelse er hvaler ifølge forskere oplagte til at lagre CO2. Derfor er University of Alaskas sydøstlige havbiolog Heidi Pearson og kolleger begyndt at gennemgå litteraturen på området for at undersøge potentialet.
Hun fortæller, hvordan "Deres størrelse og levetid gør det muligt for store hvaler at udøve stærke effekter på kulstofskredsløbet ved at lagre kulstof mere effektivt end små dyr, indtage ekstreme mængder byttedyr og producere store mængder affaldsprodukter."
Spiller i forvejen en central rolle i CO2 kredsløbet i havet
Hver dag spiser hvalerne omkring 4 tons krill og plankton. Det svarer til ca. 4% af deres vægt.
Deres afføring fodrer plankton nær havets overflade (plankton er en af de primære CO2 optagere i havet) og giver dem derved næring som jern og nitrogen.
Krill lever af plankton, og på den måde bliver krill større og bliver senere spist af pingviner, fugle, sæler, fisk og selvfølgelig hvalerne. Og netop krill spiller også selv en stor rolle i at sende CO2 ned i dybderne af havet.
Når hvalerne selv dør, synker de til bunds, hvor det kæmpe dyr over århundreder meget langsomt slipper CO2 fri.
Kræver ændring af hvalfangst
For at sætte tal på det så hjalp hvalerne med at fjerne 2 millioner tons CO2 om året. Men på grund af den massive hvalfangst er dette tal nu nede på 200.000 tons CO2 årligt.
Og før den industrielle hvalfangst transporterede hvalerne omkring 140 kilotons kulstof om året på den sydlige havkugle. Nu er det tal tættere på 0,51 kilotons.
De gode nyheder er dog, at nogle hvalbestande er vokset på grund af det øgede fokus på hvalerne. Områder med havbeskyttelse har fredet hvalerne i det område og givet dem mulighed for at vokse, hvilket de har gjort.