På denne dag kan du køre gratis i S-tog: Fylder 90 år

Generelle nyheder

03/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Fødselsdagen er faktisk i dag, onsdag, men fejringen finder sted på et andet tidspunkt!

Onsdag den 3. april er det 90 år siden, at S-togene kørte sin første tur.

Det bliver fejret med gratis rejser med S-tog hele lørdag den 6. april, hvor der også er åbent hus på S-togs værkstedet i Høje Taastrup.

Det skriver DSB i en pressemeddelelse.

350.000 kunder - om dagen

S-toget har i 90 år gjort hele København større og knyttet forstæder og centrum sammen på kryds og tværs.

Undervejs har de røde tog bidraget til vækst i byerne langs skinnerne, der strækker sig fra Hillerød og Farum i nord, Frederikssund mod nordvest, Køge i syd og Høje Taastrup mod vest. De fem fingre i byudviklingsplanen for hovedstadsområdet – den såkaldte fingerplan. 

”Vi glæder os til at fejre fødselsdagen for en af verdens bedste bybaner, der på en hverdag kører 350.000 kunder af sted til arbejde, i skole, til fritidsaktiviteter – og til fest. Det vil vi gerne markere ved at gøre S-togrejser gratis for alle hele døgnet lørdag den 6. april,” siger Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB.

90-årig i fin form

Også Banedanmark markerer S-togenes fødselsdag:

”Man skal lede længe efter en 90-årig, som er i bedre form end S-banen. Banen er en vital livsnerve i hovedstadsområdet, og det er ikke mindst takket være et dagligt og tæt samarbejde mellem DSB og Banedanmark. Efter at vi for halvandet år siden blev færdige med at udrulle det nye digitale signalsystem på hele S-banen, er den i forvejen velfungerende bybane blevet endnu bedre. I 2024 er hele 96,9 procent af S-togene ankommet til tiden, og det er altså en stærk måde at markere en 90-års fødselsdag på,” siger trafikdirektør i Banedanmark, Peter Svendsen. 

Det nye signalsystem på S-banen har samtidig skabt grundlaget for, at S-banen inden for en årrække vil blive opgraderet og gjort fuldautomatisk. DSB vil herefter kunne køre S-tog med metrolignende drift med afgang hver 7. minut på strækningerne i flere timer af døgnet. Det skaber plads til flere S-togsrejsende og cykler.

De første førerløse S-tog kommer efter planen til at køre på Ringbanen fra omkring 2030 og hele S-banen forventes at være fuldautomatisk omkring 2037.

Masser af festivitas

DSB inviterer alle til at være med til at fejre en af verdens bedste bybaners runde fødselsdag og vej mod fremtiden. Fejringen sker ikke på selve dagen onsdag den 3. april, men lørdag den 6. april.

Her er alle inviteret til at køre gratis med S-tog på alle DSB’s S-togsstrækninger og tage på besøg i S-togs værkstedet på Depotvej i Høje Taastrup, hvor der er åbent hus fra kl. 10 til 15. 

Der kommer også til at være andre aktiviteter bl.a. musik på Københavns Hovedbanegård og medlemmer af DSB Plus kan få rabatter på forskellige rejsemål fx Bakken, der ligger ved endestationen for den første S-togsstrækning.

Se mere om fejringen her