Op mod 50% af bilister gør det - kan koste dig 2.500 kr.

Generelle nyheder

10/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

En ny undersøgelse foretaget for Rådet for Sikker Trafik viser, at næsten halvdelen af danske bilister ofte oplever denne ulovlige adfærd.

Hvis du har kørt på motorvej i dag, så har du helt sikkert oplevet det, og du er måske endda skyldig. Skyldig nok til at koste dig 2.500 kr., og du har sikkert ikke tænkt over, at du har gjort det.

Hvad er "det" så?

"Det" er når du ikke formår at holde den nødvendige og lovligtige distance mellem forankørende bil. En ny undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik er helt klar: Næsten 50% af bilister oplever ofte eller meget ofte, at bilen bagved kommer alt for tæt på.

Det skriver Nordjyske.

"Det skaber stor utryghed, når en bil ligger tæt på andre køretøjer." siger seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik, Liv Knoblauch.

"Hvis den forreste bil pludselig bremser eller sætter hastigheden ned, hvis der sker noget uforudset, så kan det hurtigt gå galt."

Og galt går det. Påkørsler bagfra er ansvarlige for hver sjette dødsfald eller alvorlige tilskadekomne på vejene. Og alligevel sker det, oftest fordi den skyldige ønsker at bilen foran giver plads har tidligere undersøgelser fra Rådet for Sikker Trafik har konkluderet.

Hvordan ved man at afstanden er korrekt?

Undersøgelsen viste også, at mange ikke var klar over, hvad den korrekte afstand var. Derfor har Rådet for Sikker Trafik lavet to nemme huskeregler - så nemme, at du sikkert også har hørt dem før.

Mindst to sekunder mellem dig og forankørende.

Dette kan du måle ved at finde et skilt eller andet stationært og tælle "en liter mælk, to liter mælk" fra bilen foran dig passerer skiltet. Du skal selv kunne nå at blive færdig inden du også passerer.

Halvdelen af farten i meter.

Den anden huskeregler kræver måske lidt mere af dig, da du skal kunne afstandbedømme. Men hvis du som udgangspunkt holder halvdelen af din fart i meter mellem jer, så er du på den sikre side. Så kører du 130 ud af E45, så skal du have 65m til den næste billist.

Mere hvis det regner eller der er andre forhold, der påvirker din reaktionstid eller bremselængde.