Carlsberg taget med bukserne nede: Alle involverede er væk

Forbrug

09/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Bryggerigiganten er blevet taget i at lyve. Det blev afsløret af lækkede dokumenter i april i år, nu erkender de sandheden.

For godt et halvt år siden besluttede NGO'en 'Justice for Myanmar' at stille spørgsmålstegn ved det narrativ, der fortalte, at Carlsberg aktiviteter i landet, der tidligere hed Burma, standsede tilbage i 1996.

Direkte løgn

Det er Carlsberg selv, der har været kilde til den oprindelige forklaring, og efter NGO'ens undersøgelse er det så nu også Carlsberg selv, der erkender løgnen via en pressemeddelelse.

Ifølge Carlsberg har de foretaget en intern undersøgelse på baggrund af de dokumenter, der blev lækket af 'Justice for Myanmar' i April i år.

Undersøgelsen kom frem til, at Carlsberg i 1996 lånte penge til en malaysisk partner, der stiftede et selskab ved navn Brewinvest, der indgik et partnerskab med Myanmar Economic Corporation og Myanmar Golden Star. Samarbejdet havde til formål at skabe et bryggeri i Myanmar.

Hjælp til installion af bryggeriudstyr fik de af Carlsbergs datterselskab Danbrew.

Farvel og goddag

Alle disse aktiviteter var i direkte strid med den udmelding Carlsberg var kommet med samme år om ikke at investere eller drive virksomhed i landet.

Carlsberg har meldt ud, at de tager skarp afstand for handlingerne og løgnene, og forklarere samtidig at alle involverede partere er ude af selskabets drift i dag.

Selskab kom dog tilbage på det Myanmarske marked igen i 2012, denne gang uden at skjule det, i et samarbejde med Myanmar Golden Star.

I pressemeddelelsen skriver de om situationen i dag: "Gennem vores tilstedeværelse mener vi, at vi forbedrer lokalområderne. Vi har 430 ansatte og støtter omkring 30.000 job i den lokale økonomi."