Ny undersøgelse: Halvdelen af danskerne vil forbyde minklavl

Generelle nyheder

28/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det bliver lovligt at drive minkavl i Danmark igen fra 1. januar

På tærsklen til genåbning af den danske minkproduktion, hvor det fra nytår igen er tilladt, at holde mink i Danmark for at producere minkpels, viser en meningsmåling foretaget af YouGov, at 50 procent af de adspurgte danskere ønsker at forbyde produktion af mink og andre pelsdyr som ræv, mårhund og chinchilla i hele EU.

Det skriver Ritzau

Kun 24 procent svarer, at pelsproduktion ‘er OK’, mens 26 procent svarer ‘ved ikke’. Det er ikke kun i Danmark, at et europæisk forbud mod pelsproduktion møder opbakning. Efter blot syv måneder er der i EU allerede indsamlet over 1,1 millioner underskrifter i det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe. Når man 1,4 millioner indenfor et år, hvoraf 1 million kan valideres, er man sikret lydhørhed i EU Kommissionen.

“Det betyder, at EU Kommissionen skal behandle forslaget om et EU-forbud mod pelsproduktion, og det vil med stor sandsynlighed også blive til lovgivning. Alt tyder således på, at der inden for få år vil blive indført et totalforbud mod minkproduktion i alle EU-lande,” siger Pernille Fraas Johnsen, landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection Danmark.

Danmark nøler

I Danmark er det igen lovligt at opdrætte mink fra årsskiftet. 10.000 mink er allerede på vej til danske minkfarme. Det kan blive dyrt for den danske befolkning, hvis EU forbyder pelsproduktion inden for få år.

"Mere end 1000 minkfarmere har fået tilkendt millionkompensationer for deres nedlagte minkproduktion. I alt er der tale om over 18 milliarder kroner, og nu risikerer vi, at det starter forfra, og at den danske befolkning ender med igen, at skulle betale enorme erstatninger til de nye minkfarmere, når EU om få år alligevel forbyder minkavl,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Forældet produktionssystem

Minkproduktionen i Danmark har længe mødt kritik af dyreorganisationer for ikke at møde dyrenes naturlige behov. Selvom produktionen nu genopstår med foranstaltninger for at undgå Covid-smitte, er dyrene stadig ikke blevet tilgodeset, fortsætter Pernille Fraas Johnsen:

“Det er en genopbygning af et forældet produktionssystem baseret på små trådbure i lange rækker. Minken er et vildt rovdyr med brug for meget plads og adgang til vand, og det er helt uacceptabelt, at de nu igen skal lide i små bure stik mod deres natur." 

Undersøgelsen fra YouGov viser desuden, at de adspurgte danskere vil have forbudt import af pels fra resten af verden.

54 procent svarer at ‘import af pels til EU bør forbydes’, mens kun 13 procent svarer, at ‘import af pels til EU er OK’.