Ny forskning: Bigfoot-observationer har en helt simpel forklaring

Generelle nyheder

01/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Tusindvis af mennesker hævder at have set en Bigfoot. Men nu svarer forskningen tilbage.

Et mytisk væsen

En stor skikkelse dukker frem fra den mørke skov, og smutter så hurtigt ind blandt træerne igen. Det syn er blevet fanget af tusindvis af menneskers øjenkroge og alligevel har ingen nogensinde stået ansigt-til-ansigt med en Bigfoot eller en Sasquatch.

En forsker ved navn Floe Foxon mene,r at de fleste Bigfoot-observationer i USA højst sandsynligt bare er sortbjørne, som spankulerer omkring på deres bagben.

Amerikanske sortbjørne går normalt rundt på alle fire ben, men de kan godt finde på at rejse sig op på bagbenene for at få et bedre udsyn eller for at følge en interessant duft. Når de gør det, kan de ligne mennesker skræmmende meget – om end en del mere behårede.

Det viser forskningen

Det er ikke første gang, at forskere bruger sortbjørne til at forklare disse Bigfoot-fænomener. I 2005 sammenlignede en forsker populationen af sortbjørne med rapporterede Bigfoot-observationer i den nordvestlige del af USA. Dog konkluderede han, at en anden dyreart måtte være ansvarlig for observationerne af det mytiske væsen.

Men i 2009 viste en anden rapport, at der faktisk var et stort overlap mellem mængden af bjørne og antallet af observationer. Foxon har nu udvidet den undersøgelse til alle steder i USA og Canada, hvor sortbjørne og mennesker bor side om side.

Dataene han brugte, kommer fra Bigfoot Field Researches Organization, som har en geografisk database af rapporterede øjenvidner, hovedsageligt fra det tyvende århundrede og frem. Foxon sammenlignede så disse data af befolkningstætheden og populationen af bjørne i de forskellige områder.

Ifølge hans regressionsanalyse, som viser at en ændring i den ene variabel påvirker den anden, skyldes Bigfoot-observationerne misidentificerede sortbjørne.

Bigfoot, Sasquatch, Yeti..

”Dog er der også rapporteret observationer i stater hvor der ikke er sortbjørne,” indrømmer Foxon. ”Selvom det kan fortolkes som beviser på eksistensen af en ukendt menneskeart, kan også de forklares som misidentificerede dyr eller mennesker.”

Ligesom i Himmalayabjergene hvor væsenet i stedet kaldes en Yeti, er det muligt at det bare er bjørne. De fysiske beviser der har været, som tænder og hår, har det altid vist sig at være fra et dyr, og typisk en bjørn.

”Så konklusionen er,” skriver Foxon, ”hvis der er en Bigfoot, er det nok bare bjørne”