Mand springer ud fra syv kilometers højde: Sådan overlever han

Generelle nyheder

20/8/22 | 17:15

Luke Aikins i frit fald mod jorden uden faldskærm på. Kilde: Pomp, Twitter.
Luke Aikins i frit fald mod jorden uden faldskærm på. Kilde: Pomp, Twitter.

Skrevet af Charlotte Friis

En ca. to minutter lang video af en mand, der hopper ud af et fly i to kilometers højde uden faldskærm er gået viralt på twitter. Men hvordan overlever man egentlig sådan et stunt?

For de fleste er det måske utænkeligt at springe ud fra et fly i syv kilometers højde uden faldskærm, men ikke for amerikaneren Luke Aikins.

I 2016 var det nemlig netop, hvad han gjorde, og nu er en video af det godt to minutter lange fald altså dukket op på Twitter, hvor det er gået viralt.

Hvordan overlever man et fald på syv kilometer uden faldskærm?

På den dramatiske video, som oprindeligt blev vist på live-tv på Fox Television, kan man se den dengang 42-årige mand springe ud fra et fly sammen med tre andre – som dog har faldskærm på – og efter ca. to minutter lande i midten af et stort kvadratisk net på 30x30 m. i Simi Valley i det sydlige Californien. Derefter kan man se et jublende publikum, der samler sig rundt om nettet, mens Aikins kravler ned og krammer sin kone og søn.

Stuntet var dog tæt på at blive aflyst – først et par minutter inden Aikins faktisk hoppede, blev der nemlig givet grønt lys fra arrangørerne.

I et efterfølgende interview med BBC indrømmede Aikins, der er sikkerheds- og træningskonsulent for US Parachute Association, således, at han havde været tæt på at måtte aflyse sit stunt, da arrangørerne havde insisteret på, at han skulle have en faldskærm på som en ekstra sikkerhed.

Faldskærmens ekstra vægt ville dog have gjort landingen endnu farligere, og derfor var det for Aikins ikke en mulighed at udføre hoppet med sådan en på ryggen Blot minutter før han hoppede, indvilligede arrangørerne derfor i at lade ham gøre det uden faldskærm.

Videoen, der altså her seks år senere er gået viralt på Twitter, har i skrivende stund over ti millioner visninger, mens næsten 94 tusinde har liket den. I kommentarsporet hylder mange Aikins for hans mod, mens andre igen udtrykker deres forfærdelse over stuntet.