Kunstig intelligens har næsten bestået lægeeksamen i USA

Generelle nyheder

13/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Den stærkt omtalte robot ChatGPT er i gang med at transformere, hvordan vi skriver tekst, laver skoleopgaver og bruger internettet generelt. Og senest har den kunstige intelligens næsten bestået medicineksamen i USA.

Den komplicerede eksamen

Eksamen, der går under navnet USMLE, er kendt for sin vanskelighed. Studerende bruger op i mod 300 til 400 timer på deres forberedelse, og den dækker alt fra grundlæggende videnskabelige begreber til bioetik.

I prøven scorede Chat GPT mellem 52,4 procent og 75 procent på tværs af de tre eksamener. For at bestå skal resultatet være 60 %. Det vil altså sige, at den næsten bestod alle tre eksaminer.

Den viste sig også imponerende konsistens i sine svar og slog faktisk den kunstige intelligens, PubMedGPT, der er udviklet specifikt til den medicinske litteratur. 

Og med den indsats og resultat, som ChatGPT har vist i forhold til eksamen, så viser det, hvordan AI på sigt kan hjælpe læger i deres medicinske træning og endda være med til at stille visse typer diagnoser.

Men selvom den kunstige intelligens er kompleks, kommer den ikke til at erstatte læger inden for en overskuelig fremtid. Spørger du selv botten vil den også mene, at der er behov for mere arbejde for at forbedre pålideligheden af ​​LLM'er.

Sådan fungerer robotten

ChatGPT er en type kunstig intelligens ved navn LLM. De er særlig rettet mod skriftlige svar. Den bliver trænet ved at gennemå ufattelige store tekstmængder, og på baggrund af dem laver den forudsigelser om, hvilket ord, den tror er det næste ord.

Den kunstige intelligens ved derfor ikke noget selv, men ved at analysere disse store mængder tekst, så kan den konstruere tekster om stort set alle emner, der findes på internettet.

Den kunstige intelligens har derfor trænet på medicinsk litteratur, og forskere fra Ansible Health-startup brugte den til at svare på spørgsmålene fra USMLE, efter de tjekkede, at svarene ikke lå tilgængelig på Google.