Krakkede for 10 år siden: Nu får disse danskere noget af det tabte tilbage

Generelle nyheder

25/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det har været en lang juridisk kamp for de mennesker, hvor flere mistede sekscifrede beløb ved konkursen.

Finanskrisen trak et langt og dystert spor efter sig, selv flere år efter, det egentlig var begyndt at gå bedre.

En af de sidste danske banker, der blev offer for den økonomiske nedtur, var Tønder Bank, og da banken indgav konkursbegæring i slutningen 2012, blev en række lokale investorer fanget med håret i postkassen.

For i årene op til krakket var der stadig gang i bankens biks, og det fik blandt andet lokale investorer til at poste penge i forskellige investeringsprodukter i Tønder Bank.

Men da konkursbegæringen kom, så de penge ud til at være tabt.

Det skulle imidlertid være løgn, og derfor indledte en række lokale investorer en kamp for at få bare nogle af deres penge tilbage fra konkursboet.

Og det er den sag, der nu endegyldigt er afsluttet - med et positivt resultat for investorerne.

Ikke hele beløbet

DR har talt med en af de investorer, der har kæmpet for at få penge ud af den krakkede bank. Tre år inden bankens konkurs investerede han 200.000 kroner i et investeringsprodukt i banken.

Efter boet er blevet gjort op, står han nu til at få en fjerdedel af de penge tilbage.

En del af de investorer, der havde mistet penge i forbindelse med konkursen, organiserede sig i foreningen Tønderinvestor 2009, og her har formand Bjarne Laugesen kæmpet en kamp for at få rettens ord for, at nogle af pengene fra boet skulle gå til investorerne.

"Vi har kæmpet hårdt for at få pengene. Så det er med glæde, at jeg ser tilbage på det hele," siger Bjarne Laugesen til DR.

Det står ikke umiddelbart klart, om alle de lokale investorer kan forvente at få en fjerdedel af deres investerede beløb retur.

Krakket i Tønder Bank

  • 2. november 2012 indgav Tønder Bank konkursbegæring. Banken blev overtaget af Sydbank

  • 5. november 2012 blev Tønder Bank erklæret konkurs i Skifteretten

  • I december 2015 blev bankens tidligere direktør idømt en bøde på 25.000 kroner for grov uagtsomhed. Ifølge dommen burde den tidligere direktør have nedskrevet bankens engagementer med flere lettiske selskaber

  • Revisionsfirmaet BDO blev i 2016 idømt en bøde på 200.000 kroner af Revisornævnet. Der var, ifølge Revisornævnet, mangelfuld revision af Tønder Bank