Ikonisk avis risikerer at lukke - nu får de økonomisk håndsrækning

Generelle nyheder

10/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvis der ikke er noget, der ændrer sig, vil de ikke kunne fortsætte.

Hjemløseavisen Hus Forbi, som sælges af udsatte på gaden, er hårdt presset økonomisk.

I 2018 blev der solgt omkring 120.000 aviser om måneden. Nu er det tal raslet ned til bare 40.000 per måned.

Faktisk er det så slemt, at avisen simpelthen er truet af lukning, skriver Kristeligt Dagblad.

Men nu får avisen økonomisk hjælp.

Millioner fra staten

For at imødegå de økonomiske udfordringer i Hus Forbi, får foreningen tildelt en engangsbevilling på 3,1 millioner kroner i 2023 fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Midlerne skal gå til at finansiere de aktiviteter, der knytter sig til produktion og salg af Hus Forbis avis og kalender. Herunder hører blandt andet Hus Forbis medicinordning, hundeforsikring, tøj til sælgere og lignende.

Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger i forbindelse med tildelingen:

"Jeg er glad for, at det er lykkedes at finde penge til at støtte Hus Forbis avis, der er et vigtigt talerør for borgere i hjemløshed og giver sælgerne mulighed for at tjene deres egne penge. Det ligger mig på sinde at udsatte borgere – ikke mindst de der lever i hjemløshed – kan leve et værdigt liv og have noget at stå op til."

Prisstigning har ramt hårdt

I starten af året så Hus Forbi sig nødsaget til at hæve prisen på avisen, så den kom op på at koste 50 kroner fra de "normale" 30 kroner.

Om det har været med til at få salget til at svigte er ikke undersøgt, men i en tid, hvor mange kæmper med at få økonomien til at hænge sammen, er det ikke utænkeligt, at det har fået nogle til at vælge avisen fra.

Det er heller ikke utænkeligt, at nogle vælger at donere direkte til sælgeren i stedet for at købe avisen. Når et eksemplar af Hus Forbi bliver solgt til 50 kroner, bliver indtjeningen delt ligeligt mellem Hus Forbi og sælgeren, altså 25 kroner til hver.

Men hvis man vælger at donere direkte til sælgeren, går Hus Forbi altså glip af den hårdt tiltrængte andel af salget, og det kan på den måde forstærke den negative spiral.

Dette er ikke en opfordring til ikke at donere direkte til sælgeren af avisen, men hvis man har lidt ekstra overskud i økonomien, lyder opfordringen at købe avisen, så Hus Forbi får den tiltrængte økonomiske hjælp.