I dag slås dørene op - hemmelig nordjysk bunker åbnes

Generelle nyheder

13/02/2023

Foto: Morten Jensen from Randers, Denmark, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Morten Jensen from Randers, Denmark, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Skrevet af J. Bøgen

Du skal være hurtig, hvis du skal have billet inden sommer!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Under Den Kolde Krig lavede man en række foranstaltninger i tilfælde af, at atomkrig faktisk skulle blive en realitet.

Også herhjemme blev der sat flere initiativer i søen, og et af de mest opsigtsvækkende af slagsen slår nu dørene op.

Siden 1960'erne har der nemlig ligget en regeringsbunker i udkanten af den nordjyske Rold Skov, men den har været fuldstændig lukket af for offentligheden - indtil nu.

I dag åbner Nordjyske Museer nemlig for bunkeren, så offentligheden får mulighed for at blive vist rundt i de bombesikrede gange og mærke historiens vingesus, selvom bunkeren aldrig blev tvunget til at vise sit værd.

Bunkeren er en del af et koldkrigsmuseum ved navn REGAN Vest, og hele projektet har været 11 år undervejs. Men hvis du er en af dem, der gerne vil se bunkeren indefra, er du højst sandsynligt nødt til at vente lidt endnu:

Der er nemlig stort set udsolgt frem til sommer. Det skriver DR.

Små hold

Årsagen til, at man skal bestille billet til at komme ned i bunkeren på forhånd er, at der er meget begrænset plads i de atomsikre gange. Det betyder, at man bliver vist rundt i hold af ti.

Men det er ikke det begrænsede antal personer til hver fremvisning, der er årsag til den yderligere ventetid. For stort set alle de billetter, der blev sat til salg i efteråret, er nemlig allerede blevet afsat.

"Vi åbnede billetsalget 1. november og har frem til nu solgt næsten 27.000 af de 28.800 billetter, vi har sat til salg frem til sommer," siger publikumschef Lars Enevold Pedersen til Ritzau.

REGAN Vest blev bygget i en tid, hvor risikoen for atomkrig var på sit højeste. Med plads til omkring 350 personer, der skulle udgøre Danmarks civile ledelse – statsminister, forsvarsminister, ledende embedsfolk og regenten.

Grunden til, at det blev lagt i Nordjylland, var, at man regnede med, at Sjælland hurtigt ville falde i tilfælde af atomkrig, og derfor skulle landets ledelse rykkes i sikkerhed.