I dag kan det ske: Næsten 2 års arbejde nærmer sig sin afslutning

Generelle nyheder

26/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det har været en lang og sej politisk kamp.

Finland og Sverige ansøgte for næsten to år siden om NATO-medlemskab, men det stod hurtigt klart, at vejen til medlemskab ikke ville blive så nemt som håbet.

Tyrkiet blokerede nemlig for svenskerne, og det endte som bekendt med, at Finland måtte gå enegang og blive medlem af NATO før Sverige, selvom planen var, at landene skulle optages samtidig.

Nu ser det imidlertid ud til, at Sverige kan træde ind i forsvarsalliancen, da Ungarns parlament skal stemme om svensk NATO-medlemskab i dag.

Det skriver det svenske medie SVT.

Udfordringer og politiske stridigheder

Den næsten to år lange proces har været præget af politiske stridigheder, magtkampe og betydelige militæraftaler.

Da Tyrkiet godkendte Sveriges medlemskab tidligere i år, åbnede det døren for intensiverede forberedelser i Bruxelles, hvor NATO allerede har en ekstra flagstang klar.

Selvom svenskerne kan blive NATO-medlem inden for få uger, forventes en omfattende integrationsproces at strække sig over flere år.

Jonas Haggren, Sveriges militære repræsentant i Nato, forklarer, at en fuld personalemæssig integration vil tage 5-6 år.

Cirka 40 ansatte arbejder allerede sammen med NATO i Bruxelles for at sikre en smidig overgang.

Ungarns nølende accept

Ungarn har, ligesom Tyrkiet, nølet  med at acceptere Sverige som NATO-medlem. Men for nylig nåede landene til enighed, da Sverige og Ungarn indgik en aftale om salg af fire svenske kampfly til Ungarn af typen Saab Jas Gripen.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, understregede i den forbindelse, at det ville styrke Ungarns luftforsvar.

Sveriges eventuelle NATO-medlemskab er ikke kun et skift i landets forsvarspolitik, idet landet var neutralt under både første og anden verdenskrig.

Det markerer også et nyt kapitel i europæisk sikkerhedssamarbejde, og fra et dansk synspunk vil det betyde, at der nu er en overordentligt stor "buffer" mellem Danmark og Rusland, hvis det faktisk ender i en direkte konfrontation mellem Rusland og NATO.