Hvad er det? Monsterfisk fundet på strand

Generelle nyheder

06/02/2023

Foto: Facebook @Allen Sklar
Foto: Facebook @Allen Sklar

Skrevet af Emil B.

En naturelsker opdager mærkelig fisk på stranden. Synet af det monsterlignende væsen vil få dig til at gyse!

Dinosaurfisken

Marinebiolog Allen Sklar så denne uhyggelige fisk i slutningen af januar på stranden af Assateague Island, en ubeboet ø ud for USA's østkyst. Væsenet er omkring en meter langt, skrev han senere på sin Facebook sammen med et billede af den mærkelige fisk.

For ham var det allerede tydeligt ved første øjekast, at det døde dyr faktisk er en atlantisk stør: ”Denne fisk er en sand repræsentant for dinosaurerne,” skrev Sklar senere på sin hjemmeside. Han tilføjede: ”Den har ingen skæl, men i stedet rækker af hårde plader kaldet ’scutes’.” Fisken har heller ingen tænder, og munden er i stedet hård og knoglet, forklarer marinebiologen.

Atlanterhavsstøren er et levende fossil

Allen bruger meget tid på den lille ø, hvis dyreliv er strengt beskyttet. Han er der omkring 100 dage om året, hvor han forsker intensivt i øens historie og indbyggere. ”Jeg ser mange ting som andre mennesker aldrig ser,” siger Sklar.

Men støren er især noget helt særligt for ham. ”Det er kun den anden stør, jeg har set, i de 27 år jeg har været på øen,” fortæller han.

Fisken kan blive op til 4 meter lang, veje op til 300 kilo og leve i op til 60 år! Støren er en såkaldt bundføder, hvilket kan ses på de fire ’knurhår’ den har under hagen. Dem bruger fisken til at føle sig frem til føde på bunden, som f.eks. er døde fisk, krabber og muslinger.

Selvom dyrene engang var meget udbredte, betegnes de nu som yderst sjældne. Den har tidligere været meget eftertragtet for dens velsmagende kød og selvfølgelig luksusdelikatessen kaviar. Grundet det og tabet af levesteder, var støren tæt på udryddelse, men bestandene er nu kommet sig.