Hun skal tegne årets Julemærke

Generelle nyheder

12/09/2023

Foto: Julemærkefonden
Foto: Julemærkefonden

Skrevet af J. Bøgen

Titlen på årets Julemærke er også blevet offentliggjort.

Grantræer, mistelten og kristtjørn. Julen har altid været tæt knyttet til naturen, og i år kommer der endnu en forbindelse.

Det sker med årets Julemærke 2023, som har fået titlen ”Tag med ud i juleskoven”. Motivet er fyldt med dyr og planter, som man kan møde i de danske skove om vinteren.

Naturen har plads til os alle

Årets Julemærkekunstner er Lisa Grue, og hun har en særlig grund til at have valgt dette motiv: 

”Jeg har tegnet juleskoven, fordi naturen inkluderer os alle. Det er et positivt sted, hvor ingen dømmer dig, alle bliver accepteret. Naturen er en støttende hånd i ryggen.” 

”Når du er i naturen, skal du ikke præstere. Det er faktisk et af de eneste steder i vores hverdag, hvor du ikke skal præstere, hvilket er usædvanligt. Vi har alle brug for at blive ladet op, og det kan vi i naturen. Alle er velkomne i naturen. På den måde minder det jo om, hvad Julemærkehjemmene står for”, siger Lisa Grue

Stolt over at være i fornemt selskab

Lisa Grue er uddannet i Design på Det Kongelige Akademi i 2001 og har udgivet flere bøger både i Danmark og udlandet. Seneste bog er højtlæsningsbogen “Naturen er din ven”. Desuden har hun lavet illustrationer til internationale magasiner, bøger, t-shirts, vægmalerier og meget mere.

Lisa Grue er vokset op på landet, og de mange timer tæt på naturen har påvirket hendes motiver, hvor livlige planter, farverige blomster og et væld af dyr mødes og skaber frodige og fabulerende mønstre. Hun er stolt af at være udvalgt til at tegne årets Julemærke: 

”Det er en super cool opgave. Julemærkehjemmenes arbejde er en god sag, som jeg gerne vil være med til at støtte op om. Jeg er vokset op med Julemærket på juleposten, så jeg forbinder det med julen i min barndom. Det er nogle vilde navne, som gennem tiden har tegnet Julemærket, og jeg er stolt af nu at være blandt dem,” fortæller Lisa Grue. 

Dermed kommer hun i fornemt selskab med kendte illustratorer som fx Ib Spang-Olsen og Bjørn Wiinblad samt H.M. Dronning Margrethe d. 2, der har tegnet tre Julemærker. 

En hjælp til børn i mistrivsel

Hvordan Julemærket 2023 ser ud, bliver først offentliggjort fredag d. 3. november 2023 på Københavns Rådhus. Her præsenterer H.K.H. Kronprinsessen Julemærket sammen med Lisa Grue. Samme dag kan det købes i Julemærkehjemmenes webshop og i de fleste af landets dagligvarebutikker, boghandlere samt Kop & Kande-butikker. 

Som altid går overskuddet fra salget til de fem Julemærkehjem. På Julemærkehjemmene får op mod 1.000 børn hvert år hjælp til at komme ud af mistrivsel. Under et ophold bliver de del af et fællesskab med støtte fra både børn og voksne og får hjælp til at styrke deres selvværd.

Julemærket 2023
•    Udkommer fredag d. 3. november 2023
•    Et ark koster 95 kr. 
•    Overskuddet fra salget går til at støtte børn på de danske Julemærkehjem.

Lisa Grue
•    Dansk kunstner, designer og forfatter  
•    Uddannet i Design på Det Kongelige Akademi i 2001
•    Har modtaget flere legater fra Statens Kunstfond og Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond.