Mimede ord
I studiet, der blev præsenteret i Nature Communications, var forskerne i stand til at hjælpe den paralyserede mand ved hjælp af at mime det fonetiske alfabet.
En forsker fortæller: "Så hvis han prøvede at sige 'kat', ville han sige kilo-alpha-tango."
Et særlig program, et såkaldt stavegrænseflade, brugte derefter sprogmodellering til at knuse dataene i realtid ved at finde mulige ord eller fejl. Det var altså gæt på meget højt plan.
Faktisk var forskerne i stand til at afkode mere en 1.150 forskellige ord, der repræsenterer 85% af ordene i det engelske alfabet. Og den kunne afkode omkring 29 tegn i minuttet med en fejlrate på kun 6 %, altså ca. syv ord i minuttet.
På sigt ville de udvide det til 9.000 ord, da: "det dybest set er det antal ord, de fleste mennesker bruger på et år," sagde Metzger.
Forsøgpersonen troede ikke han ville tale ordentlig igen
Manden, der i forsøget blev omtalt BRAVO1, fik et slagtilfælde i slutningen af 30'erne og udviklede anarti, der er evnen til at tale forståeligt, selvom hans evne til at tænke forblev intakt.
Hans eneste måde at kommunikere på var en pegepind, der var knyttet til en baseballkasket, som han pegede på bogstaver på en skærm med. En meget ineffektiv måde at tale på. Han troede derfor, aldrig han ville tale ordentligt igen.
Men i 2019 implantede forskerne en såkaldt højdensitetselektrode i overfladen af hans hjerne ved den talemotoriske cortex og via en computer overvågede de så de elektriske mønstre, der produceres, når han forsøgte at sige forskellige ord eller bogstaver og oversatte de mønstre til ord.
Og med den kan han altså tale hurtigere, hvilket er dybt tilfredstillende for ham og har øget hans livsglæde markant.