Historisk stor kortlægning: Nu kan du slægtsforske digitalt

Generelle nyheder

14/06/2022

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Slægtsforskning er din private danmarkshistorie. Selvom de fleste af os ikke har nobel afstamning er der alligevel mange, der er interesserede i, hvor de kommer fra. og slægtsforskning er netop nu blevet nemmere. 

Det skriver Newsbreak

Det er nemlig ikke længere nødvendigt at kigge i gamle bøger for at finde oplysninger om dine tipoldeforældre. Et nyt forskningsprojekt kaldet Link-Lives har digitaliseret 64 millioner registreringer af danskere der levede i perioden 1787-1901.  

I løbet af de seneste 25 år har frivillige indtastet data fra kirkebøger, begravelsesprotokoller og folketællinger. Og det er deres arbejde, der udgør rygraden i denne største kortlægning af et lands historiske befolkning nogensinde. 

Bygget på borgeres engagement

Det er borgernes eget engagement, der har gjort Link-Lives til en mulighed. Det fortæller leder i Københavns Stadsarkiv Mads Neuhard:

"Link-Lives bygger på borgeres engagement i kulturarven. Derfor er det også helt i denne ånd, at vi nu stiller forskernes bearbejdede data til rådighed for offentligheden, så arkivernes kilder kan blive til glæde for endnu flere," siger han.

Det er et tværfagligt samarbejde mellem Rigsarkivet, Københavns Universitet og Københavns Stadsarkiv, der står bag søgesiden Link-Lives.dk.

Sådan kan du starte din søgning

I søgesystemet kan man søge på to forskellige måder. Man kan søge både på personregistreringer og livsforløb. En personregistrering er en information om en person, som er indtastet fra en historisk kilde. Man kan også søge efter livsforløb. Det er et bud på, hvilke personregistreringer som omhandler den samme person.

Slægtsforskning kræver dog et udgangspunkt. Derfor råder Rigsarkivet på deres hjemmeside til, at man skaffer nogle specifikke oplysninger. For at komme godt i gang med slægtsforskningen kan det hjælpe, at  du fremskaffe nedenstående oplysninger om så mange af dine forfædre som muligt:

  • Navn

  • Fødselsår og -sogn

  • Dødsår og -sogn