Fremover skal du nok nøjes med et kogt æg i stedet for en lækker og cremet røræg, når du vil have en god brunch.
Lige nu læser andre
Mange danskere har nydt utallige æg – enten på rugbrødsmaden til påskefrokosten eller i en lækker og cremet røræg til morgenbollen – uden at skænke ægprisen en tanke.
Det kan dog være fortid for de fleste.
Axel Månsson, som er økologisk ægproducent, fortæller at “Prisen på æg kommer helt sikkert til at gå op. Ret hurtigt”.
Og det er ikke bare en lille prisstigning, som Axel Månsson har talte om i 2022.
“Et forsigtigt bud kunne godt være en 6-7 kroner for et æg. Det tror jeg ikke er utænkeligt”, har direktør i Vestjyllands Andel og bestyrelsesmedlem i Dava Food, Steen Bitsch tidligere udtalt til DR.
Læs også
Det vil så at sige blive dobbelt så dyrt, som de nuværende priser, der eksempelvis kan købes i REMA 1000 for 2-4 kroner. Hvis spådommen bliver korrekt, vil du altså kunne ende med at hive 60-70 kroner op af lommen for en bakke med 10 økologiske æg.
“Det er med æg som med alle andre fødevarer, at de kommer til at stige til et niveau, som er historisk. Det tror jeg godt, vi kan forberede os på”. fortalte han dengang.
Så hvis du ikke har fået rigeligt med æg, så er det med at nyde af dem nu – mens de stadig er til at betale sig fra.
Med “røven i vandskorpen”
Ifølge Axel Månsson hænger ægproducenterne med “røven i vandskorpen”.
Med de nuværende ægpriser kan de ikke få det til at hænge sammen, da den ikke dækker alle deres omkostninger, herunder strøm og løn.
Læs også
Axel Månsson mener af den grund, at der er et behov for at hæve prisen med det samme. I værste fald kan det ende ud med, at ægproducenter går konkurs, og at der ingen æg vil blive solgt.
Landmanden Knud Knudsen har sammen med sin kone været producent af økologiske æg, men måtte tages under konkursbehandling af retten i Esbjerg. Det er samtidigt hans opfattelse, at pris-krisen også truer flere fra branchen.
“For det får en ende, hvis ikke vi får et anderledes bytteforhold. Så kan det ikke lade sig gøre at lave økologiske æg,” siger Knud Knudsen til LandbrugsAvisen.