Grønlænder til valg til Folketinget: Vil tjene mere end Statsministeren, hvis han vælges ind

Generelle nyheder

30/10/2022

Foto: Shutterstuck
Foto: Shutterstuck

Skrevet af Redaktionen

En af favoritterne til de to grønlandske medlemsskaber af Folketinget kan se frem til en markant aflønning, hvis det lykkedes for ham at komme ind ved tirsdagens valg.

Mens der i Danmark i praksis er et forbud mod dobbeltmandater for politikere, gælder der ikke det samme for de grønlandske. Tværtimod er der her en tradition for, at politikere både er mermedlem af det grønlandske parlament Inatsisartut og byråd.

Men som Journalista.dk nu kan berette, er der en alternativ form for dobbeltmandat på vej i Folketinget. Det kan ske hvis den stærkt venstreorienterede og Danmarks-kritiske Hans Enoksen, bliver valgt ind ved tirsdagens valg.

Sker det vil han ikke kun sidde på en plads i Inatsisartut, som han indtil sommerferien var formand for, men også i Folketinget – og dermed modtage aflønning begge steder fra. Det vil gøre at han vil kunne nå op i samme lønklasse som den danske statsminister, som årligt tjener omkring 1.5 millioner kroner.

For Hans Enoksen vil nettoindtjeningen dog i givet fald være højere end for statsministeren, fordi Grønland, i modsætning til Danmark, har en flad skat.