Gælder danskere over 60 år: Fra i dag kan man vælge de fra

Generelle nyheder

15/01/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Borgere over 60 år får onsdag 15. januar ret til at fravælge forsøg på genoplivning ved hjertestop af sundhedspersonale.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Habile borgere over 60 år kan fra nu vælge, at de ikke ønsker at blive forsøgt genoplivet ved hjertestop af ambulancereddere, læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale.

Fravalget skal registreres på sundhed.dk eller ved at indsende en papirblanket til Sundhedsdatastyrelsen, og man vil til hver en tid kunne trække sit fravalg tilbage.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger:

"Chancen for at overleve et pludseligt hjertestop er heldigvis i dag væsentlig højere end tidligere, og hvis man får hurtig hjælp, vil man i mange tilfælde have gode muligheder for at komme sig efterfølgende og vende tilbage til livet. Men der er også mennesker, som får alvorlige følgevirkninger og ikke kan genoptage det liv, som de havde før et hjertestop. Og mange, der er kommet op i årene, er bange for, at de vil få store mén og ikke længere vil være den samme person. Derfor ønsker de ikke at blive genoplivet, og det får de nu mulighed for at vælge."

En uges betænkningstid

Der går syv kalenderdage, fra man har registreret sit fravalg på sundhed.dk, til det gælder, og sundhedspersonalet kan se oplysningen i it-systemerne. Denne løsning er valgt for at sikre, at der er tale om en velovervejet beslutning.

Det er vigtigt at understrege, at borgere, der fx er vidne til et hjertestop, fortsat skal forsøge genoplivning og tilkalde hjælp. Som lægmand skal man altså ikke tage stilling til, om en person eventuelt har frabedt sig genoplivningsforsøg.

Retten til fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop har været efterlyst af flere aktører, herunder Ældre Sagen, Lægeforeningen og Etisk Råd.

De nye regler om fravalg af genoplivningsforsøg blev vedtaget af et enigt Folketing i december 2023.

For at sikre, at sundhedspersonalet kender til den nye rettighed, har Styrelsen for Patientsikkerhed gennemført en kommunikationsindsats rettet mod sundhedspersonalet.

Læs mere på Bliv klædt på til de nye regler | Styrelsen for Patientsikkerhed 

I den kommende tid iværksætter Sundhedsdatastyrelsen, KL og Danske Regioner en kampagne, som skal oplyse borgerne om muligheden for at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Læs mere om de nye regler på sundhed.dk Spørgsmål om fravalg af forsøg på genoplivning ved hjertestop - sundhed.dk)

Fatka om forsøg på genoplivning ved hjertestop

Med den nye rettighed er der nu seks situationer, hvor borgere med hjertestop ikke skal forsøges genoplivet:

  1. Når døden er helt åbenbar eller den var forventet af lægen.

  2. Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.

  3. Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.

  4. Når borgeren selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.

  5. Når borgeren selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.

  6. Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og borgeren er vurderet varigt inhabil.