Fra NemID til MitID: Nu får du mere tid

Generelle nyheder

02/5/22 | 16:30

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Årsagen til den ændrede plan er, at Borgerservice landet over oplever et ekstraordinært stort pres. Det forklarer Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Alle danskere skal overgå fra NemID til MitID senest d. 30. juni 2022.

Det har været målet længe, men nu er den deadline blevet udskudt, så overgangen skal være klaret senest d. 31. oktober 2022.

Det skriver Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark i en pressemeddelelse.

Borgerservice under pres

-Flygtningestrømmen fra Ukraine, ændrede pasregler og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet har gjort, at der er kommet et uforudset pres på Borgerservice (...) Vi har derfor sammen med bankerne besluttet at rykke sluttidspunktet med fire måneder, siger han.

Cirka 3,4 mio. danskere er allerede overgået fra NemID til MitID, og hver uge kommer yderligere 150.000 over på den nye løsning. Men det er ikke så ligetil for alle.

-De fleste kan selv få deres MitID hjemmefra, men nogle borgere skal forbi Borgerservice i forbindelse med overgange til MitID, forklarer Adam Lebech.

Hvorfor skal vi overhovedet skifte?

Det karakteristiske papkort, der skal bruges sammen med NemID, har været en del af danskernes hverdag siden 1. juli 2010.

Men det er netop papkortet, der er grunden til, at NemID skal skiftes ud, forklarer Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

-Det er ikke en løsning, der lever op til EU-kravene for finanssektoren på sikkerhedsområdet, fortæller han.

Faktisk stoppede bankerne med at bruge det velkendte papkort allerede i januar 2021. Bankerne risikerer nemlig at modtage påbud fra Finanstilsynet, hvis bankernes brugere fortsat bruger papkortet, når de skal have adgang til net- eller mobilbank. Det er derfor, man som udgangspunkt skal bruge NemID nøgleappen.

-Det er helt afgørende, at så få som muligt bruger papkortet, og at det kun er borgere med et særligt behov.

Du kan læse mere om, hvordan du får MitID ved at klikke her.