Forskning viser, at der 5 typer diabetes i stedet for 2

Generelle nyheder

18/02/2022

Skrevet af Redaktionen

Mere end 320.000 danskere lider af diabetes. Nu har nordiske forskere fundet ud af, at sygdommen faktisk kan deles op i fem grupper, og at det kan få afgørende betydning for behandlingen af diabetes i fremtiden.

I følge Niels Ejskjær, klinisk professor på Steno Diabetes Center Nordjylland på Aalborg Universitetshospital, er det banebrydende forskning og resultater af allerhøjeste internationale klasse, som kan komme til at betyde, at virkeligheden måske skruet lidt anderledes sammen end hidtil antaget.

De fem grupper af diabetes

- Gruppe 1 minder om den type 1-diabetes.
Det er forholdsvist unge mennesker helt uden insulinproduktion fra bugspytkirtlen.
- Gruppe 2 er også unge uden insulinproduktion, men som ikke skyldes fejl i immunapparatet. I stedet er der noget galt med de celler, der producerer insulin.
Denne gruppe har øget risiko for diabetiske øjenskader.
- Gruppe 3 er generelt overvægtige og svært insulinresistente. Det betyder, at bugspytkirtlen er i stand til at producere rigelig insulin, men kroppens celler reagerer ikke på det længere. Denne gruppe har øget risiko for diabetiske nyreskader.
- Gruppe 4 er en mildere diabetes, som minder om gruppe 3. De er også overvægtige, men deres sukkerstofskifte er nær normalt.
- Gruppe 5 er en mildere, aldersrelateret diabetes, som indfinder sig i en højere alder end i de andre grupper, og udvikler sig mindre kraftigt med hensyn til sen-komplikationer.

Antal diabetes patienter i Danmark

- 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har diabetes

- 300.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes)

- 1 ud af 18 danskere har diabetes

- I gennemsnit får 79 danskere hver dag konstateret diabetes

- Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år fra 2002-2012

- Diabetes koster det danske samfund omkring 86 mio. kr. om dagen

Kilde: Diabetes foreningen

Behandling sætter den enkelte patient i centrum for behandlingen

Niels Ejskjær mener også at den nye viden åbner op for en helt ny verden og peger i retning af, at man vil kunne sige hvilken type diabetes, der er farligst. Han håber at man for fremtiden vil kunne sætte ind tidligt, og dermed kunne skræddersy behandlingen til den enkelte patient
Det gælder for eksempel med at sætte ind i forhold til risikoen for påvirkning af synet og skaderne på nyrerne. Hans bud er, at man indenfor nogle år vil være i stand til at gøre en ekstra stor indsats for, at skaderne ikke indtræffer hos den enkelte person med diabetes, siger han.

Også Diabetesforeningen er begejstret. Henrik Nedergaard, adm. direktør i Diabetesforeningen, håber det kommer til at betyde at den enkelte patient får en større livskvalitet og kan leve på lige vilkår med alle andre.
Den nye forskning kommer fra Lunds Universitets Diabetescenter i Sverige og Institut for Molekylær Medicin i Helsinki i Finland - og er baseret på data fra over 14.775 diabetespatienter.

Kilde: DR.dk