Forsker forklarer: Din mælk og bananer er radioaktive

Generelle nyheder

30/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det gælder også andre fødevarer som spinat og kartofler

Der er radioaktive stoffer i både din mælk og de bananer du spiser.

Det skriver videnskab.dk

Det er dog ikke kun disse to ting, som mennesker spiser, der indeholder radioaktive stoffer.

Både tørret frugt, nødder, spinat, kartofler, spinat, havregryn og meget mere indeholder stofferne.

Der er faktisk radioaktive stoffer i stort set alt, hvad du spiser og i luften du indånder.

Luften har radioaktive stoffer

Det kan godt virke skræmmende. Normalt er radioaktive stoffer noget vi forbinder med atomkraftværker og vanskabte fostre, men det er slet ikke så farligt som det lyder.

"Vi er omgivet af naturligt forekommende radioaktive stoffer i hele vores liv. I den mad, vi spiser, og i den luft, vi indånder. Det er stoffer, som er så langlivede, at de stammer fra universets skabelse og dermed også Jordens begyndelse. De er en del af de betingelser, alt liv har udviklet sig under," forklarer seniorforsker Sven Poul Nielsen, som arbejder med nuklear teknologi ved DTU.

Ikke farligt

Da bananer og mælk har et højt indhold af Kalium, der har ustabile atomkerner, så er de et godt eksempel på de fødevarer med radioaktivitet, som vi omgås til hverdag.

"En dansker får gennemsnitligt en strålingsdosis på 4 mSv om året. Halvdelen, 2 mSv, kommer fra luften, vi indånder, 0.3 mSv kommer fra kosmisk stråling, 0.7 mSv fra miljøet omkring os og kroppens eget indhold af radioaktivt kalium, og 1 mSv fra røntgenundersøgelser hos tandlæger mv.,« forklarer Sven Poul Nilsen

Sv står for Sievert og beskriver den biologiske effekt af ioniserende stråling på levende kropsvæv i mennesker. Millisievert (mSv) er en tusindedel Sv, mens mikrosievert (μSv) er en milliontedel af Sv.

Det vurderes at kroppens grænse før akut strålingssyge er 500mSv