Forbud kan betyde tomme hylder i flere supermarkeder

Generelle nyheder

15/08/2022

Lidl, Aldi og andre supermarkeder kan blive ramt af tomme hylder. Foto: Shutterstock
Lidl, Aldi og andre supermarkeder kan blive ramt af tomme hylder. Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Et nyt EU-forbud kan i sidste instans ende med at føre til tomme hylder i supermarkederne over hele Europa.

Hele Europa har de sidste mange måneder mærket konsekvenserne af krigen i Ukraine og de restriktioner, som blandt andre EU har indført over for Rusland. 

Det har blandt andet medvirket til voldsomme prisstigninger på især brændstof og el, ligesom supermarkeder flere steder har været nødt til at sætte begrænsninger på køb af varer som for eksempel madolie, æg og smør, da efterspørgslen har været for høj i forhold til udbuddet.

Denne gang er det dog ikke krigen eller prisstigninger, der kommer til at indføre begrænsninger, men derimod et nyt EU-forbud, der ifølge tyske medier måske kan føre til flere tommer hylder i de europæiske supermarkeder i den kommende tid. 

Fra og med d. 1. august har det nemlig været forbudt at producere fødevarer med blegemidlet E171 inden for EU, og siden d. 7. august har det ligeledes været forbudt at sælge produkter med denne ingrediens i butikker i EU. 

Blegemidlet bliver flittigt brugt i blandt andet mozzarella, mayonnaise, bagværk, supper, saucer og skumfiduser, ligesom det også bruges i kosmetik, hvilket dog fortsat er tilladt. 

Det nye EU-forbud betyder dog, at producenterne af disse varer må finde en erstatning til ingrediensen, som bruges til at gøre madvarer mere luftige. Producenterne er selvfølgelig i gang med at finde de rette løsninger, men det kan tage tid at omstille en produktion.

Det kan, hvis supermarkederne og producenterne ikke har forberedt sig ordentligt, føre til tomme hylder i butikkerne i overgangsperioden.

I hvor stort omfang vil vise sig i de kommende uger. 

Ingrediensen er blevet forbudt, da partiklerne i E171 er såkaldte nanopartikler, der kan optages i organerne og gøre skade.