Flere betaler skat to gange: Få styr på reglerne for rate-pension

Generelle nyheder

30/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er gode penge at hente på at indbetale til sin ratepension hvert år.

Det er en god idé at indbetale sin ratepension

Faktisk kan du helt præcist få et fradrag på din skattebillet, hvis du indbetaler op til 59.200 kroner. Og vi understreger lige igen - det kan du altså få hvert år.

Men der er mange, der risikerer at betale skat to gange af deres hårdt tjente penge, fordi de ikke er opmærksomme på den beløbsgrænse.

Alt det, du indbetaler over det ovenstående beløb, betaler du nemlig skat af. Og du betaler også skat af din pension, når du får den udbetalt.

Altså betaler du reelt skat to gange af de samme penge.

Og tro det eller lad være: Mange af os danskere laver den fejl år efter år.

Det fortæller Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef hos Sampension, til Finans.

"Det kan være tusindvis af kroner, man på den måde går glip af, så der er ikke tale om småbeløb," fortæller hun.

Problemet opstår typisk, hvis man indbetaler på flere ratepensioner. Mange indbetaler automatisk via deres arbejdsplads. I så fald sørger pensionsselskabet for, at indbetalingerne ikke overstiger fradragsgrænsen.

Men det er også blevet en trend, at en del danskere også har en ratepension i f.eks. banken. Det betyder, at man selv skal holde øje med, om man betaler for meget ind.

Og det er det langt fra alle, der har styr på.

Det er ellers netop på denne tid, man bør sikre sig, hvad man har gang i. Mange danskere vælger nemlig at indbetale lidt ekstra til pensionen omkring nytår for netop at benytte sig af det årlige fradrag.

Hvis man har så stort et rådighedsbeløb, at man gerne vil indbetale mere end de knap 60.000 kroner, så skal det ske i form af en livslang livrente. Her er der nemlig ikke noget loft over fradraget.

Sådan er fradragsreglerne

  • Der er ingen fradragsbegrænsninger for indbetaling til livsvarig pension. For private ordninger gælder dog, at hvis den aftalte indbetalingsperiode er kortere end 10 år, og de samlede årlige indbetalinger er over 54.500 kr., skal fradraget fordeles med 1/10 om året i 10 år.

  • Der kan indbetales op til 59.200 kr. for alle ens ratepensioner. Hvis indbetalingen finder sted igennem arbejdsgiveren, kan der indbetales op til 64.347 kr.

  • Du får ikke fradrag for en indbetaling til en aldersforsikring. Til gengæld skal der ikke betales skat eller afgift af udbetalingerne.

  • Alle satser gælder for 2022. Satserne reguleres år for år.