Derfor holder vi fastelavn: Få din opskrift til fastelavnsboller her

Generelle nyheder

11/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Så er tiden inde til fastelavnsboller. Vi har hver især forskellige traditioner for fastelavn - både mens vi har små børn, og når vi som voksne fejrer traditionen - måske primært for fastelavnsbollernes skyld.

Fasten

Fasten kommer fra kirken og fra den nordiske tradition. traditionelt holdt vi en fest på den nordlige halvkugle for at fejre grænsen mellem vinter og forårs komme. I kristne kirke blev fastelavn, festen som indledte fasten.

Karnevallet, som ofte forbindes med fastelavn, var en helt særlig fest, som gav alle mulighed for, i forklædning at være sammen, rig som fattig på lige vilkår, gemt bag maskerne.

Fastelavn

Ordet ”Fastelavn” stammer fra det tyske ”Fastelovend” eller ”Fastnacht”.

Det betyder ”Aftenen før fasten”. Ordet ”Karneval” kommer fra det latinske betegnelse: ”carne vale”, der betyder ”farvel til kødet”. Fasten varede 40 dage fra Askeonsdag til Påsken, (uden at søndage tælles med).
Det betyder, at Fastelavns-søndag falder præcis 49 dage før Påskesøndag.

 Fastelavnsboller

Fastelavnsbollerne opstod i forbindelse med fastelavnsfesten. De blev spist tirsdagen inden fasten og indeholdt masser af sukker og rosiner.

I dag er traditionen med fastelavnsboller det mest iøjnefaldende tegn på fastelavn, og vi kan fornøje os med selv at bage dem.

Den traditionelle fastelavnsbolle laves af wienerbrødsdej, men mange steder i landet sværger man i stedet til en vandbakkelsesdej og andre steder er det en gærdej, der bruges.

Opskrifter

Der er mange steder, hvor du kan finde opskrifter på fastelavnsboller. Her er vores opskrift.

Ingredienser:

  • 500 g hvedemel

  • 50 g sukker

  • 1 pakke gær (7 g)

  • 2 æg

  • 125 g blødt smør

  • 1/2 teskefulde salt

  • 1 dl mælk

  • 1/2 dl lunkent vand

  • Fyld (f.eks. marcipan eller hindbærkompot)

  • Pisket æg til pensling

  • Mel til at arbejde med dejen

Fremgangsmåde:

  1. Tænd ovnen på 200 grader C (varmluft).

  2. Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker. Lad det stå et par minutter, indtil det begynder at skumme.

  3. Tilsæt mel, salt, æg, smør og mælk til gærblandingen.

  4. Ælt dejen godt, indtil den er glat og smidig.

  5. Dæk bollen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve i ca. 30 minutter.

  6. Del dejen i 8-10 stykker og form dem til boller. Lad dem hæve i ca. 10 minutter.

  7. Skær en lille snit i midten af ​​hver bolle og fyld med marcipan eller hindbærkompot.

  8. Pensl bollerne med pisket æg og bag dem i ovnen i ca. 15-20 minutter, indtil de er gyldne.

  9. Lad bollerne køle af på en bagerist, inden de serveres.