Farvel til taxiloven: I disse områder af Danmark kan alle fra i dag køre med betalende passagerer

Generelle nyheder

01/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skal gøre det nemmere at komme fra A til B.

Bågø, Endelave, Hjarnø og Orø er fra den 1. juli fritaget fra taxiloven, således at alle lovligt kan køre med alle mod betaling.

Det er de første fire øer, der er fritaget fra taxiloven – og flere ansøgninger er under behandling. 

"Vi taler om områder, hvor det ikke er muligt at få en taxa. Med ø-taxa-ordningen sikrer vi maksimal mobilitet ved en liberalisering af området således, at alle kan køre med alle – uden krav om chaufførkort, sædeføler og taxameter," siger transportminister Thomas Danielsen (V).

Siden årsskiftet har det været muligt for kommuner at søge om fritagelse for taxiloven for øer mindre end Bornholm.

Branche bekymret

Dansk PersonTransport er en branheforening for bus- og taxivognmænd, og de er ikke begejstrede for ophævelsen af taxiloven på de små øer.

Videdirektør Trine Wollenberg medgiver overfor DR, at det kan være vanskeligt at drive en taxiforretning på de små øer, men det ændrer ikke Ved hendes bekymring.

"Vores betænkeligheder er, at der ikke gælder nogen regler for chaufføren. Så man ved ikke, om vedkommende er tidligere straffet, eller hvilket helbred vedkommende har, siger hun med henvisning til, at der stilles visse helbredskrav til chauffører i taxiloven," siger hun.

Transportministeren understreger dog over DR, at han ikke har nogen aktuelle planer om, at liberaliseringen af taxierhvervet skal gælde flere øer eller landdistrikter.