Dansk undersøgelse tager et stort skridt mod kuren på HIV

Generelle nyheder

17/10/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Aarhusianske forskere står bag den opløftende undersøgelse

I omkring 40 år har forskere over hele verden uden held forsøgt at finde en kur mod HIV, men nu har et hold forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital tilsyneladende fundet et vigtigt element i ligningen.

Det skriver eurekalert 

Vigtigt skridt mod kur

Doktor Ole Schmeltz Søgaard, der er professor i virusforskning ved Aarhus Universitet er seniorforfatter til studiet, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Medicine.

Om studiet siger han:

"Denne undersøgelse er en af ​​de første, der er udført på mennesker, hvor vi har demonstreret en måde at styrke kroppens egen evne til at bekæmpe HIV - også når patientens standardbehandling er sat på pause. Vi betragter således undersøgelsen som et vigtigt skridt i retning af en kur,” siger han.

Undersøgelsen er udført i tæt samarbejde med forskere fra Storbritannien, USA, Spanien og Canada.

Virus kan ikke gemme sig

Selvom det ikke har været muligt at finde en kur mod eller en beskyttende vaccine mod HIV, er nutidens standardbehandling meget effektiv til at holde sygdommen i skak.

I dag tilbydes mennesker med HIV behandling, som undertrykker mængden af ​​virus i blodet og delvis genopretter immunforsvaret.

Men hvis standardbehandlingen afbrydes, stiger mængden af ​​virus i blodet inden for uger til samme niveau som før standardbehandlingen blev påbegyndt – uanset om patienten er 10 eller 20 år inde i behandlingsforløbet.

Det skyldes, at hiv gemmer sig i genomet af nogle af kroppens immunceller, og det er netop disse celler, som det danskledede forskningsprojekt er rettet mod.

Positive resultater

Resultaterne af undersøgelsen er meget opmuntrende, siger læge Jesper Damsgaard Gunst fra Aarhus Universitetshospital. Han er en af de andre hovedforfattere bag forsøget.

”Vores undersøgelse viser, at nydiagnosticerede personer med hiv, som får monoklonale antistoffer sammen med deres sædvanlige hiv-medicin, viser et hurtigere fald i mængden af ​​virus efter behandlingens start og udvikler bedre immunitet mod HIV, og deres immunsystem kan helt eller delvist undertrykke virussen, hvis de holder en pause fra deres sædvanlige hiv-medicin,” forklarer han.

På trods af de bemærkelsesværdige resultater er der dog et stykke vej endnu, før vi ser en kur mod hiv, understreger Dr. Søgaard.

Først skal forskerne finde en måde at optimere behandlingen og forstærke dens effekt.

Fortsætter studierne

Den danske undersøgelse har allerede vakt stor opmærksomhed i udlandet og har øget interessen for eksperimentelle forsøg med personer med en nydiagnosticeret hiv-infektion.

Blandt andet har det amerikanske sundhedsministerium for nylig øremærket en stor pulje penge til forskning på området.

Dr. Søgaards forskergruppe arbejder på et stort studie, der skal udføres i hele Europa for at optimere den nye eksperimentelle behandling.

"Vi spekulerer i, at den optimerede behandling vil have en endnu stærkere effekt på både virussen og deltagernes immunitet. På denne måde håber vi at styrke immunsystemets evne til permanent at undertrykke den resterende virus."