Apotekerne har næsten udsolgt - kan ødelægge julen med børnebørnene

Generelle nyheder

11/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det gælder i høj grad om at hjælpe hinanden, indtil der kommer nye forsyninger.

For en lille måned siden ændrede Lægemiddelstyrelsen i reglerne, så man fremover skulle bruge en recept, hvis man ville have bestemte typer paracetamol på apoteket.

Men selv med den ændring står det efterhånden kritisk til i forhold til landets beholdning.

For faktisk er apotekerne tæt på at have udsolgt af netop de præparater - og der er ikke udsigt til, at Danmark får en ny sending før 2023 bliver til 2024.

Kritisk forsyningssituation

Helt præcist er det paracetamol i stikpille-form, der er store problemer med at få til landet.

Stikpillerne bliver primært brugt til mindre børn, som ikke er i stand til at synke medicinen i form af piller eller flydende.

Det betyder altså, at der kan komme store udfordringer for småbørnsfamilier rundt om i landet, nu hvor Danmark er ramt af fem forskellige luftvejssygdomme på samme tid (2 af dem så voldsomt, at det betegnes som epidemier), og det kan risikere at ødelægge juleplanerne, fordi de små poder simpelthen har det for skidt til at kunne tage afsted.

Og hvis du er i tvivl om, hvorvidt det nu faktisk er så slemt en situation, kan du bare spørge Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening. Hun kalder nemlig situationen for "kritisk".

"Det, vi har fået at vide, er, at lagrene ude hos medicingrossisterne er tomme, så de stikpiller, der måtte være tilbage, ligger ude på de enkelte apoteker. Vi har ikke mulighed for fra centralt hold at se, hvilke apoteker der måtte have det liggende og kan heller ikke se, hvor mange pakninger der er tilbage i hele landet. Vores indtryk er, at langt de fleste apoteker er løbet tør for det," siger hun til Ritzau.

Hent appen

Hvis man har en recept på den smertestillende medicin, men endnu ikke har hentet den, anbefaler Birthe Søndergaard, at man henter appen Apoteket.

Det gør det nemlig muligt at se lagerbeholdningen af medicinen på de apoteker, der ligger tættest på, hvor man bor.

På den måde kan man slippe for en overflødig tur, hvor man ikke kommer hjem med den medicin, man kørte ud efter.

Hvis det er en umulig mission at få fat i stikpillerne, anbefaler Birthe Søndergaard, at man tager en snak med sin læge. Han/hun kan nemlig hjælpe med at finde alternativer til stikpillerne.

Og det kan altså ende med at være sådan i lang tid. De seneste meldinger går nemlig på, at stikpillerne først kommer til Danmark igen i uge 10 i 2024.

Der har været historier fremme i medierne om, hvordan lokalsamfund har trådt til midt i denne udfordrende tid.

Det har for eksempel været i form af at skrive opslag på lokale facebooksider om, at de har stikpillerne liggende, hvis nogen har brug for dem, så hvis du har børn/børnebørn, der er vokset fra den alder, hvor stikpillerne er den bedste mulighed, kan du overveje at skrive et lignende opslag for at hjælpe eventuelle desperate forældre på jagt efter medicin.