Antallet af indbrud er stigende: Denne region er især ramt

Generelle nyheder

03/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Nye tal fra Danmarks Statistik viser at en region topper listen.

Region Midtjylland topper listen over antal indbrud pr 100.000 indbyggere, og dermed en af de regioner, der er med til at trække landsgennemsnittet op efter en længere årrække med en nedadgående kurve.

Det viser en ny opgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – baseret på tal fra Danmarks Statistik.

De fleste oplever færre indbrud

Mens de fleste regioner har oplevet færre indbrud i første kvartal 2024 i forhold til samme periode sidste år, så er det gået lige modsat i Region Midtjylland, der i de første tre måneder af 2024 har oplevet 988 indbrud mod 825 året før.

- Indbruddene sker især i den største by, Aarhus, og de kommuner, der ligger lige rundt om. Men der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor det er sådan, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.

Region Hovedstaden har også oplevet en stigning i antallet af indbrud i forhold til første kvartal sidste år fra 932 til 1146 indbrud i årets første tre måneder.

Men pr 100.000 indbyggere overhaler Region Midtjylland Region Hovedstaden.

Region Midtjylland har 72 indbrud i almindelig beboelse pr 100.000 indbyggere, mens Region Hovedstaden har 60.

Kalder på handling

Og situationen kalder på handling, mener F&P.

- Regeringen spillede lige inden årsskiftet ud med en tryghedspakke der bl.a. vil sætte ind overfor indbrud og hæleri med et digitalt register over tyvekoster – og det samarbejder vi med Det Kriminalpræventive Råd, BoTrygt, politiet, Forbrugerrådet Tænk og Justitsministeriet om at udforme. Registret vil gøre livet svært for tyvene og forhåbentlig lettere og mere trygt for forbrugerne, når man f.eks. køber brugt, fordi man får mulighed for at tjekke, om der er tale om hælervarer, siger Pia Holm Steffensen.,

Hun opfordrer til også selv at gøre en indsats som boligejer for at gøre livet surt for indbrudstyvene:

- Sørg for at sætte ordentlige låse på døren og sikrede hasper på vinduerne. Forsikringsselskaberne har masser af gode råd – så brug dit selskab, siger hun

5 gode råd mod indbrud:

1) Gode låse og sikre vinduer: Sikring af døre og vinduer og solide låse er den bedste måde at holde tyven ude på. Se på din bolig med tyvens øjne, så du finder de svage steder, inden tyven gør det.

2) Tilslut dig Nabohjælp: Hent Nabohjælps app og dan netværk med naboerne. På den måde kan I gøre jeres område trygt og fri for indbrud.

3) Hils på fremmede: Sig hej til fremmede på din vej. Ser du biler, der ikke hører til, og som ser ud til at lede efter noget, så spørg, om du kan hjælpe med noget. Tyve kan ikke lide opmærksomhed!

4) Hæk og hegn: Sørg for at tyven ikke kan bruge hæk, hegn og buskads som dække for indbrud. Naturlige overvågning fra naboer og folk, der går forbi på fortovet, er et godt supplement til sikre døre, vinduer.

5) Lys og alarmer: Timerstyret indendørslys, sensorstyret udendørslys og lydalarmer kan supplere indbrudssikre døre og vinduer.