Selvom online-auktioner har været en del af e-handel i flere årtier og populariteten er vokset, mangler der stadig specifik lovgivning, der direkte regulerer denne form for handel.
Den manglende lovgivning kan have store konsekvenser, mener eksperter.
Det skriver TV2.
Den manglende lovgivning kan potentielt åbne op for svindel, hvilket skaber stor bekymring hos både politikere og eksperter.
Byder på egne auktioner
TV2 Østjylland afslørede i weekenden, at det landskendte auktionshus Campen Auktioner, der har hovedsæde i Randers, faktisk har budt på egne auktioner.
Det gælder både medarbejdere og ejere.
Campen Auktioner forklarer til mediet, at deres medarbejdere ganske rigtigt kan byde på de varer, der sættes til salg, men auktionshuset mener ikke, der er tale om urent travt.
Årsagen til, at man ikke ser noget problem i det, er, at auktionshuset bruger det, man kalder "hjemkøbsret". Det dækker over, at sælger kan byde på sine egne varer, eller lade andre gøre det.
Det kan være med til at presse den endelige salgspris i vejret.
Ikke behov for lovgivning
Justitsministeriet har indtil videre ikke implementeret specifikke lovgivninger, der regulerer online-auktioner, og Forbrugerombudsmanden har ikke behandlet sager relateret til dette område.
I 2017 blev et udvalg nedsat for at undersøge auktionsmarkedet, men deres '2022-betænkning' anbefalede ikke, at lovgivningen skulle udvides til at omfatte online-auktioner, idet den eksisterende forbrugerlovgivning blev vurderet tilstrækkelig.
Har ændret betingelser
Dagen før, TV 2 Østjylland offentliggjorde historien, blev mediet kontaktet af Campen Auktioner, der fortalte, at auktionshuset nu ændrede i betingelserne.
Fremover kan man således læse under betingelser, at "sælgere også kan bemyndige en tredjepart, herunder medarbejdere fra Campen Auktioner, til at udøve hjemkøbsretten på deres vegne".
Det betyder altså ikke, at auktionshuset stopper med at lade medarbejderne byde på auktioner, men nu står det tydeligere beskrevet i betingelserne.