Advarsel til én million danskere: Kan give voldsomme symptomer

Generelle nyheder

24/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

En ny art er på vej mod Danmark, og det kan give mange mennesker et problem.

Det begynder at blive varmere udenfor, og derfor er det snart tid til sommer og sol - men der kommer også knap så gode ting. Det er også sæson for pollen, og det udfordrer de mere end 1 million danskere, som har pollenallergi.

Normalt kan det værste klares med antihistamin, men ifølge TV 2, så er der i år en værre variant på spil.

Hver dag klokken 13 bliver dagens pollenfælde tømt og det lille glas, hvorpå dagens pollenfangst har sat sig fast, bliver taget med til laboratoriet, hvor de forskellige pollen bliver identificeret og talt op.

En pollen, som Mathilde Kloster, leder for indsamlerne for Astma og Allergi Danmark, og hendes kollegaer holder ekstra godt øje med, er bynkeambrosie, som lige nu er på vej mod Danmark som en invasiv art.

Man forventer, at bynkeambrosie vil kunne forårsage over 100.000 nye allergitilfælde i Danmark og desuden forlænge pollensæsonen yderligere. Bynkeambrosie kan altså komme til at blive rigtig slem for danskerne.

Bynkeambrosie kommer oprindeligt fra Nordamerika, men er via Sydeuropa nu på vej mod nordlige himmelstrøg. Den invasive art føres mod Danmark med blandt andet trækfugle, som bringer fuglefrø med sig.

Arten er ikke fuldt ud til stede i Danmark endnu, men man har set enkelte pollen i mikroskopet, fortæller Mathilde Kloster.

Mathilde Kloster forklarer også, at man kan få nogle meget voldsomme symptomer, hvis man er bynkeallergiker og dermed allergisk over for bynkeambrosie.

Symptomerne på allergien kan være åndenød, astmaanfald samt hævede øjne og ekstrem kløe, både i næse, øjne og på kroppen i sin helhed.