93 procent stemte på det - året engelske ord er "goblin mode"

Generelle nyheder

06/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kender du udtrykket?

"Goblin mode".

Det er det udtryk, der er blevet kåret som årets ord i Oxford English Dictionary, der er den mest kendte (og største) engelske ordborg.

Det skriver The Guardian i anledning af, at ordet blev offentliggjort mandag.

Men spørgsmål er jo så, hvad udtrykket faktisk betyder - og det er en lidt længere forklaring, vi skal ud i her.

Ifølge Oxford University Press, der står for ordbogen, dækker udtrykket over at være:

"Selvoptaget, lad, sløv eller grådig, typisk med afstandtagen til sociale normer og forventninger."

Udtrykket er for alvor blevet kendt under coronapandemien, som har ramt England utroligt hårdt.

Orden "goblin" betyder på dansk enten nisse eller trold. Det er imidlertid ikke i den mere velkendte, nuttede og søde version.

Det er den mere klassiske udgave, hvor nisser og trolle bliver betragtet som ondsindede væsener med skumle hensigter. Det kendes blandt andet fra Harry Potter-universet.

Faktisk er årets kåring historisk. Vinderen er nemlig blevet valgt af offentligheden, og her var der utroligt stor enighed.

Hele 93 procent af stemmerne faldt nemlig på "goblin mode".

Formanden for Oxford Languages, Casper Grathwohl, siger til The Guardian, at de blev overraskede over folks engagement i afstemningen, og at ordet nok løb med sejren, fordi folk føler sig overvældede for tiden.

"Det er en lettelse at anerkende, at vi ikke altid er det idealiserede, kuraterede selvbillede, som vi bliver opmuntret til at præsentere på vores Instagram og TikTok-feeds," siger han.

Foruden den overvældende vinder i afstemningen, kunne man også stemme på "metaverse", der er et virtuelt univers samt "#IStandWith", som er et hashtag, der bruges på sociale medier til at vise støtte.

Det bliver for eksempel hyppigt brugt omkring krigen i Ukraine, hvor sociale medier nærmest oversvømmes med #IStandWithUkraine.