6 gode råd inden stormen Otto rammer fredag

Generelle nyheder

16/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Fredag eftermiddag kommer stormen Otto til Danmark.

DMI har nu opgraderet varslet for fredagens stormvejr til en kategori 2, hvilket indebærer storm med vindstød af orkanstyrke. Stormen forventes at være kraftigst i og omkring Jammerbugten i det nordvestlige Jylland.

Derfor opfordrer Alm. Brand nu borgere især bosiddende i dette område til at tage særlige forholdsregler.

”Vi opfordrer på det kraftigste borgere især bosiddende ud mod vestkysten, men i hele Nordjylland generelt, til at fastspænde alle løse ejendele som eventuelle havemøbler, trampoliner, grill, havelamper mv., eller endnu bedre at lukke dem ind i et skur eller lignende, hvis det er muligt. Disse genstande kan forårsage store skader såvel fysisk som materielt, hvis de flyver rundt i stormen,” påpeger Peter Mathisen, der er direktør for Skadeservice, Bygning & Løsøre i Alm. Brand Group, der omfatter forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand.

Han opfordrer også til at sikre, at vandafløb, tagrender og kloakker er behørigt renset, idet det regnvejr, der følger i hælene på Otto, også må forventes udrette store skader – ikke mindst som følge af det rekord-våde vejr, året er begyndt med, og som betyder, at grundvandet står højt og jorden ikke er i stand til at absorbere vand i samme mængder som normalt.

Stormen ventes at have en styrke på niveau med stormen Nora, der næsten på dato ramte især det sydlige Danmark sidste år (18. februar 2022), der medførte ekstra travlhed i skadeservice og ved telefonerne.

Alm. Brand Group har derfor øget beredskabet hen over hele weekenden. 

Gode råd før stormen:

  • Gennemgå dit hus fra kælder til kvist. Tjek, om tagsten ligger, som de skal, og om der er revner, sprækker eller utætheder i husets tag eller mure.

  • Beskær træer, der står tæt på huset.

  • Sæt grill, havemøbler og krukker indenfor, eller stil dem i læ. Læg også flagstangen ned, hvis det er muligt.

  • Fastgør trampolinen. Fjern eventuelt dugen, og vend trampolinen på hovedet, så den ikke kan blive taget af vinden.

  • Tjek, at alle vinduer og døre er lukkede. 

  • Bor I tæt på vand, og har dit hus kælder, er huset udsat for at få vand i kælderen, hvis det både regner og stormer. Så sørg for, at dine ejendele i kælderen ikke står direkte på gulvet.