50.000 år siden sidst: Kig mod nattehimlen

Generelle nyheder

12/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det vil ske i slutningen af måneden.

Januar 2023 skriver sig ind i historiebøgerne.

Ikke nok med, at det ser ud til at blive den vådeste januar nogensinde i Danmark, så sker der nemlig noget helt specielt i slutningen af måneden.

Kometen med det mundrette navn C/2022 E3 (ZTF) vil nemlig med stor sandsynlighed kunne ses med det blotte øje, hvis man kigger op mod nattehimlen.

Og det er faktisk 50.000 år siden, det sidst har været muligt.

Det er således en meget sjældent gæst, der har kurs mod det indre af vores solsystem. Sidst, kometen var en tur forbi Jorden, var det således fortidsmenneskerne neandertalerne, der havde mulighed for at kigge op og se det imponerende himmellegeme.

Det skriver Videnskab.dk.

Sådan ser du kometen

C/2022 E3 (ZTF) vil være nærmest Jorden d. 1. februar, hvor afstanden ser ud til at være 'sølle' 42 millioner km. Kometen vil nu være så klar, at den netop kan ses med det blotte øje.

Det vil dog være en god idé at udstyre dig selv med en god kikkert, hvis du vil forbedre dine chancer for at få øje på den særlige gæst.

Derudover kræver det også, at vi får en skyfri nattehimmel, og det er endnu for tidligt at sige noget om, hvordan skydækket udvikler sig til den tid.

På grund af fuldmåne kan det for os her på den nordlige halvkugle også godt betale sig at kigge op i den sidste uge af januar. Her vil kometen passere mellem stjernebillederne Karlsvognen og Lille Bjørn (der ligner Karlsvognen til forveksling).

På hjemmesiden heavens-above.com kan du indtaste din position og følge med i, hvor kometen C/2022 E3 ZTF befinder sig på forskellige datoer.