21 dages selvisolation indføres: Ny virus spreder sig

Generelle nyheder

23/05/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Smitteudbruddet med abekopper har fået den britiske og belgiske regering til at vaccinere og genindføre selvisolationskrav.

Den seneste tid har den afrikanske virus abekopper spredt sig fra kontinentet til flere lande i Europa og USA. 

Smitten uden for Afrika startede i Storbritannien, men smittetilfælde er siden blevet registreret i blandt andet Sverige, Tyskland, Spanien, Portugal, Belgien, Canada og USA.

I Storbritannien blev det første smittetilfælde sporet tilbage til Nigeria, men indtil videre er der ifølge Ladbible registreret mindst 20 tilfælde i landet, og de britiske sundhedsmyndigheder har meldt ud, at smitten nu spreder sig rundt i samfundet, da de andre tilfælde intet har med Afrika at gøre. 

Det har fået den britiske regering til at tage coronalignende restriktioner i brug. 

Personer, der er smittet med abekopper, skal således gå i 21 dages selvisolation, og de britiske sundhedsmyndigheder har desuden opfordret folk i risikogruppen til at holde sig væk fra gravide kvinder, børn under 12 og folk med svækket immunforsvar. 

Ydermere er regeringen i Storbritannien begyndt at tilbyde vaccination til smittede. Vaccinationen er dog med en variant af vaccinen mod menneskekopper, da der endnu ikke findes en vaccine mod abekopper. 

Ifølge Dr Susan Hopkins, som er chefrådgiver i det britiske sundhedsvæsen, er det primært i homomiljøet blandt mænd, som har sex med andre mænd, at virusset spreder sig. 

Det skyldes formentlig, at virusset kun spreder sig ved meget tæt kontakt. 

Hopkins opfordrer derfor folk, som har skiftende sexpartnere, til at blive undersøgt, hvis de får uforklarlige udslæt eller andre symptomer; såsom hovedpine, feber eller muskel- og rygsmerter.

I går, søndag, udtalte Hopkins i et interview med BCC, at antallet af smittetilfælde i Storbritannien formentlig vil stige, og at der kommer opdaterede tal i dag, mandag. 

"Vi registrerer flere tilfælde hver dag, og jeg vil gerne takke alle de personer, som står frem for at blive testet ved sundheds- og lægeklinikker og skadestuer", udtalte hun.

Hun understregede desuden, at der "helt sikkert" er smitte i samfundet i Storbritannien, da sundhedsmyndighederne "finder tilfælde, som ikke har nogle identificerede kontakter med et individ fra Vestafrika, hvilket vi ellers har set tidligere i dette land."

"Samfundssmitten er centreret i byområder, og vi ser det næsten kun i individer, som identificerer sig som bøsse eller biseksuel eller andre mænd, som har sex med mænd," forklarede hun og uddybede, at det formentlig skyldes, at indbyggere i sådanne områder oftere har tæt kontakt med hinanden. 

I forhold til vaccinen udtalte Hopkins: "Der er ingen direkte vaccine mod abekopper, men vi bruger en form for menneskekoppevaccine [...], som er sikker for individer, der har været i kontakt med [smitte]tilfælde. [...] vi bruger den ikke i den generelle befolkning. Vi bruger den på individer, som vi mener, har høj risiko for at udvikle symptomer [...]."

Ifølge Hopkins reducerer vaccinen mod menneskekopper nemlig risikoen for at udvikle symptomer. 

Også i Belgien, hvor man indtil videre har registreret fire smittetilfælde, har regeringen ifølge Politico indført 21 dages tvungen karantæne ved smitte.

Abekopper er en sygdom, som ofte går over af sig selv, men symptomerne kan være meget ubehagelige, og virusset kan være potentielt dødelig. 

i Afrika dør mellem 10 og 15 procent af alle småbørn, som bliver ramt af virusset, og mellem én og 10 procent af voksne dør af virusset i Afrika.

Ifølge The Sun er der registreret mindst 145 smittetilfælde uden for Afrika på verdensplan; fordelt ud over mindst tre kontinenter.