Nogle gange er det ren skødesløshed. Andre gange har vi lavet for meget mad og pludselige er dagene gået uden nogen har spist resterne. Fakta er, at hver eneste måned ender mange af vores madpenge direkte i skraldespanden.
Det kan faktisk undgås ved at bruge den såkaldte FIFO-metode.
Helt enkelt står FIFO for 'First in, first out'. Princippet i metoden er så såre simpel, at man skal forsøge at tage den ældste ting ud af køleskabet, hver eneste gang køleskabsdøren åbnes.
Vi er generelt set dårlige til organisering af vores køleskab. Når vi sætter nye ting i køleskabet, så gør vi det tit ved at finde den ledige plads, og så ryger nye madvarer ind på de placeringer, som er tættest ved hånden. De samme placeringer, som vi også bruger, når vi skal bruge noget fra køleskabet.
Det betyder, at vi oftest benytter de nye ting først, og så står de gamle produkter alene i skabet og ender med at blive smidt ud.
Nogle madvarer bliver skubbet ind i et hjørne, hvor de kan samle på dårlige lugte og skimmelsvamp.
Til sidst ryger den pågældende madvare i skraldespanden sammen med de penge, som den pågældende fødevare kostede os.
FIFO-metoden skal vende det hele på hovedet. De fødevarer, der er sat først ind i køleskabet, de skal først ud.
Metoden kræver lidt investering, hver eneste gang, man sætter noget ind i køleskabet.
Når der skal nye fødevarer ind i køleskabet, skal man trække de ældre produkter ud og placere de nye produkter bag de gamle.
Metoden handler om at få de fødevarer, der har stået længst i køleskabet til at stå tættest på døren. På den måde vil alle medlemmer af din hustand tage fat i de ældste madvarer først.
Brugen af FIFO vil ikke bare spare dig for penge, den vil også bekæmpe madspil.
Alene i Danmark smider hver eneste dansker i gennemsnit 47 kilo mad ud om året.