Sådan kan du spare mange penge på vasketøjet!

Forbrug

31/1/23 | 10:12

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Hvor tit skal man egentlig vaske sit tøj? Er det nødvendigt at vaske alt lige meget, og hvad bør man være opmærksom på?

Det gælder om at spare, hvor vi kan. Inflationen er gået amok, energipriserne eksploderet, og det er blevet en nationalsport at forsøge at reducere sit strømforbrug.

Mange har kastet sig over at tilrettelægge daglige gøremål som tøjvask, så det bliver klaret, når energipriserne er lavest. Men tøjet skal jo vaskes, når det er brugt - eller hvad?

Faktisk er der meget stor forskel på, hvor ofte du behøver at vaske forskellige typer tøj, og der er ret betragtelige beløb at spare, hvis man får det planlagt ordentligt - selvfølgelig ved at vaske sjældnere, men ikke mindst også ved ikke at slide på tøjet, så du ikke behøver at købe nyt lige så tit. For det handler nemlig ikke om, hvor ofte du vasker tøjet, men mere hvor ofte du bruger det!

Undertøj og sokker

Det burde ikke komme som nogen overraskelse, men de beklædningsgenstande der har mest kontakt med din hud, skal også vaskes oftere. Det amerikanske institut for renlighed, (ACI) formulere det således: “Dit undertøj og sokker, skal vaskes efter hver påføring. 

BH’er er mere tilgivende, de kan godt bruges et par gange, før en tur i vaskemaskinen er nødvendig. Alt efter om man har svedt i den eller ej! 

Pyjamas

Nattøj kan bruges op til fire nætter i streg - forudindtaget man ikke sveder massivt om natten. Og er du en af dem, der tager et bad inden søvnen indtræffer, så kan du trække den et par ekstra dage, men lad det ikke bare stå til.

Vi skaller nemlig hudflager af, når vi sover, samt bakterier og hvad man ellers har smurt sig ind i af cremer. Så efter fire til seks dage, er det anbefalet at vaske sit nattøj, selvom det ikke med det blotte øje ser beskidt ud. 

Alm. beklædningsgenstande. 

Sweatre er ikke just en beklædningsgenstand, der har direkte kontakt med din hud. Derfor kan du ofte, bruge en sweater, fire til fem gange før den er nødvendig at vaske. T-shirts er ofte i direkte kontakt med huden, og anbefales derfor at vaske efter hver gang, du har brugt den.

Finere poloer, skjorter osv. kan typisk bruges, et par gange inden vask. Alt efter om man bruger det i et beskidt miljø, eller et kontorlandskab med daglig rengøring.

Jakkesæt

Jakkesæt anbefales at sende til rens. Men hvor tit? Går du i det samme sæt, dag ud og dag ind, burde en til to gange om måneden være nok. Hvis du kun bruger jakkesæt et par gange om måneden, kan det nøjes med at blive renset en gang i kvartalet. 

Cowboybukser

Denim er mere komplekst end en almindelig t-shirt. I den forstand, at cowboybukser teknisk set bliver slidt hver gang man vasker dem, og det går endda så langt, at CEO for Levis anbefaler, at man aldrig vasker sine Denim bukser!

Hvis du ikke føler dig tryg med aldrig at vaske dine jeans, så er en god tommelfingerregel at du skal vaske dem en gang hvert 10'ende år. 

Overtøj og vintertøj

For den genre af beklædning, er en vask pr. sæson nok. Giv vintertøjet en ordentlig omgang, lige inden det kolde vejr kommer, og så kan det sagtens holde til næste år. Det samme gælder alm. frakker og jakker - overtøj, en gang om året, så er du dækket ind.

Hvis man har børn der elsker at lege i sølet om vinteren, anbefales det at vaske flyverdragten efter ethvert brug, da fugt kan ødelægge - slide materialet og gøre det mørt. 

Træningstøj

Vi sveder meget når vi er ude og træne, og som sokker og undertøj anbefales det at vaske sit sportstøj hver gang du har haft det på. Det er meget nemt for bakterier at opbygge en lille civilisation i det svedne tøj, og det kan lede til udslet på kroppen, eller infektioner hvis man har rifter det kan trænge ind i.

Hvis man ikke ønsker, at vaske sit træningstøj så ofte, anbefales det at man hænger det til tørre hurtigst muligt efter træning, da det bremser udviklingen af bakterier. 

Sved er den største faktor for hvilke beklædningsgenstande du bør vaske ofte. Det er sved der udvikler de bakterier der får tøjet til at lugte, og anbefalingen er bestemt at få det svedige tøj af så hurtigt som muligt efter brug.

Det vil sige at alt efter hvilken sæson vi er i, temperatur og aktiviteter, er der forskellige prioriteter af sit vasketøj.
Om sommeren er der større behov for at vaske træningstøjet end om vinteren.