Prisstigninger på oksekød og mælkeprodukter på vej

Forbrug

25/11/2022

Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

I en tid med stigende elpriser - generelle prisstigninger, er en interessant udvikling under opsejling inden for klima afgifter

Flere og flere danskere er efterhånden klar til at lægge flere afgifter på de mest klimaskadende fødevarer.
Ca 25% - eller lidt over, har i en meningsmåling givet positivt udtryk for at lægge 13 kroner i klimaafgift på et halvt kilo oksekød. 

Analyse Instituttet Megafon, har lavet en undersøgelse, hvor hele 28% af de spurgte, har erklærer, at de er parate til at hæve prisen på oksekød med. Deres undersøgelse viser også at 23% af danskerne er klar til at betale 2 kroner ekstra, pr liter mælk. 

Bente Halkier, professor i sociologi, finder tallene interessante, i lyset af de generelt stigende priser for tiden.
“Det er værd at lægge mærke til, at flere folk har lyst til at sige ja til afgifter, selv i en situation, hvor der er krise, og økonomien er stram.” udtaler hun - Politiken.

Klimarådet har udlagt et forslag om at lægge 1500 kroners afgift på oksekød - per ton Co2, og det vil svare til en pristigning på 13 kroner for et halvt kilo oksekød. 


Socialdemokraterne er i samme ombæring, ikke lige så opsat på at ta klimaet ved hornene. Selvom vi kan dokumentere at afgifter er det mest effektive når det kommer til at nedsætte forbruget, så er det altså ikke der socialdemokraterne vil træde til. Der er en støt stigning af tilhængere af en klimaafgift på oksekød og mælk, sammenlignet med tal fra 2020. Den gang var det kun 23% og henholdsvis 13% der var klar til ekstra klimaafgifter. Trods en stigning i befolkningen, er der dog stadig 60% der ikke er så vilde med ideen, og stemmer nej til klimaafgifter. Den største synder i klima problematikken er stadig Co2-udledningen fra produktion af fødevarer - drøvtyggere. i 2030 anslår forskere, at op til 40% af dansk drivhusgas vil blive udledt fra vores landbrug, og et politisk flertal har allerede givet positivt udtryk for en Co2 afgift på landbruget - det rammer vores dagligvarer. Der er nedsat en ekspert gruppe i 2023, der forventes at komme med mulige pud på, hvordan vi implementerer afgifterne i fremtiden.