Chokolade, kaffe og æg er blevet luksusvarer for mange – men hvad ligger bag prisernes himmelflugt?
Lige nu læser andre
Priserne på flere af de fødevarer, som mange danskere har stående i køleskabet, er steget kraftigt det seneste år.
Bag stigningerne gemmer sig en række uheldige begivenheder – lige fra fugleinfluenza og klimaforandringer til krig og usikkerhed om fremtiden.
Æg under pres
Ifølge Henning Otte Hansen, forsker og seniorrådgiver på Københavns Universitet, har især fugleinfluenza haft store konsekvenser for produktionen af æg.
I USA er priserne steget med hele 300 procent, mens stigningen i Danmark ligger på omkring 30 procent. Millioner af høns er blevet slået ned, og færre æg på markedet har drevet priserne i vejret.
Samtidig har produktionen af korn, som hønsene lever af, været hårdt ramt. Krigen i Ukraine har betydet, at et af verdens største kornlande ikke længere kan eksportere som før. Dertil kommer klimaforandringer, der har givet dårlige høstår i store dele af Europa.
Tørke og usikkerhed rammer mejerierne
Læs også
Også på smør- og mejerihylderne mærker forbrugerne prisstigningerne. De høje priser på mælk og smør hænger ifølge Henning Otte Hansen sammen med både tørke og landmændenes usikkerhed om fremtidige CO2-afgifter. Mange holder længere på deres malkekøer i stedet for at sende dem til slagtning, hvilket presser prisen på oksekød opad.
Klimaforandringer spiller også en rolle i stigende priser på olivenolie og kaffe. I Spanien har tørken ødelagt store dele af olivenhøsten, mens varme og fugt i Sydamerika har skadet kaffebuskene.
Chokoladevirus og toldkrig
Selv chokoladeelskere mærker konsekvenserne. En virus, der rammer kakaotræer i Afrika, har reduceret høsten i blandt andet Ghana og Elfenbenskysten. Det har sendt prisen på chokolade til vejrs.
Pandemien og USA’s tidligere præsident Donald Trumps toldpolitik har heller ikke gjort situationen bedre. Under corona blev fragtskibe forsinket eller blokeret, og de globale forsyningskæder kom ud af kurs – noget, der stadig påvirker priserne i dag.
Henning Otte Hansen forventer dog, at markedet vil stabilisere sig igen: “Jeg forventer, at priserne vil falde i løbet af de næste to års tid. Landmændene er kreative, og når efterspørgslen stiger ét sted, finder de hurtigt løsninger et andet.”