Nye tal: Denne type medicin købte vi i gennemsnit 170 tabletter af hver i 2023

Forbrug

08/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vi købte i 2023 3,8 mia. døgndoser medicin på landets apoteker - knap 6 procent mere end året før.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danskernes medicinforbrug er steget.

Vi brugte sidste år målt i døgndoser mest af det kolesterolsænkende lægemiddel atorvastatin, men købte flest pakninger og tabletter med den smertelindrende medicin paracetamol og brugte flest penge på lægemidlet semaglutid (Ozempic og Wegovy mv.) mod diabetes og overvægt. 

Det viser en ny analyse fra Danmarks Apotekerforening.

Med hele 359 mio. døgndoser blev atorvastatin for syvende år i træk danskernes mest brugte medicin målt i døgndoser. Det er 13 procent mere end året før.

Smertestillende boomer

Men den mest solgte medicin målt i pakninger eller tabletter er fortsat det svage smertestillende lægemiddel paracetamol - det vil sige Panodil, Pinex, Pamol mv. I 2023 blev der udleveret knap 11 mio. pakninger, hvad der svarer til knap 1 mia. standardtabletter (500 mg).

Tager man et gennemsnit af alle danskere - ung som gammel – købte vi hver næsten 170 paracetamol-tabletter i 2023 på apoteket. Dertil kommer salget i supermarkedet, kiosker og andre steder i detailhandlen.

Målt i kroner og øre var det mest omsatte lægemiddel på apotekerne det nyere, relativt dyre lægemiddel mod type-2 diabetes og overvægt semaglutid (Ozempic, Wegovy og Rybelsus) med en omsætning på 2,8 mia. kr. målt i udsalgspriser. Det er en stigning på 1,9 mia. kr. i forhold til året før.

20 procent større udgifter

Mens det samlede medicinforbrug målt i mængder steg 6 procent, så steg udgifterne til medicin, der blev udleveret på apotekerne, i 2023 med omkring 20 procent i forhold til året før. Ud over øget forbrug skyldes stigningen 7,8 procent højere medicinpriser som følge af restordrer, hvor den billigste pakning ikke kan skaffes. 

Dertil skal lægges en ændret forbrugssammensætning i retning af nyere og relativt dyrere lægemidler, som samlet kan forklare ca. 7 procent af udgiftsvæksten.

Især det øgede forbrug af semaglutid har øget udgifterne i 2023. Omsætningen af semaglutid bidrager alene med omkring 15 procent vækst i de samlede medicinudgifter.

I 2024 lægger prisfald og revurdering af tilskudsklausulen for Ozempic dog en dæmper på udgifterne.

Læs analysen her: nyhedsbrevsanalyse-om-medicinforbrug-og--udgifter-i-2023.pdf (apotekerforeningen.dk)