Kan spare dig tusindvis af kroner: Derfor skal du bruge simpelt trick fra 1904

Forbrug

08/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vi vil nok allesammen godt spare lidt hist og her ...

Med simple spørgsmål og lidt selvbevidsthed har japanerne udviklet et simpelt, men et effektivt system til at få bedre forbrugsvaner og spare penge

Da den amerikanske journalist Sarah Harvey sagde sit job op og flyttede til Japan blev hun helt forbløffet over hvordan nogle af mennesker hun mødte nærmest kunne leve på en sten, når hun selv shoppede løs, hvis hun var glad eller stresset.

Det skriver hun selv ovre på CNBC.

En gammel opdagelse

Det hun opdagede var, at mange japanere fulgte den teknik, der hedder kakeibo, der udtales "kah-keh-boh" og betyder "husholdningernes finansbog." Kakeibo blev opfundet i 1904 af en kvinde ved navn Hani Motoko (kendt for at være Japans første kvindelige journalist), og er en simpel, ingen dikkedarer tilgang til at styre din økonomi.

Mange mennesker er nok enige i, at det ikke let at ændre dårlige økonomiske vaner - dels fordi vores forbrugsvaner er dybt cementeret ind i vores daglige rutine, og forbrugshandlingen inkluderer også et følelsesmæssigt aspekt, som er svært at løsrive sig fra.

Heldigvis har kakeibo i de sidste 116 år været effektiv til at hjælpe folk med at træffe smartere økonomiske beslutninger.

Ingen smarte gadgets

Som alle budgetsystemer er ideen bag kakeibo at hjælpe dig med at forstå dit forhold til penge ved at føre en oversigt over alt, hvad der er indgående og udgående.

Det, der dog adskiller kakeibo, er, at det ikke involverer apps eller Excel-ark. I stedet understreger det vigtigheden af fysisk at skrive ting ned - som en meditativ måde at behandle og observere dine forbrugsvaner.

Forskning har igen og igen bevist de mange fordele ved at skrive i hånden: Det kan hjælpe dig med at lave positive ændringer ved at opmuntre dig til at være mere nærværende og bevidst, samtidig med at du anerkender triggerne bag dine dårlige vaner.

Ifølge kakeibo-metoden skal du stille dig selv følgende spørgsmål, før du køber "ligegyldige" varer - eller de ting, du køber på impuls, men måske ikke nødvendigvis har brug for:

  • Kan jeg leve uden denne vare?

  • Har jeg råd til det ud fra min økonomiske situation?

  • Vil jeg faktisk bruge det?

  • Har jeg plads til det?

  • Hvordan stødte jeg på det i første omgang? (Så jeg det i et blad? Stødte jeg på det efter at have vandret ind i en gavebutik af kedsomhed?)

  • Hvordan er min følelsesmæssige tilstand generelt i dag? (Rolig? Stresset? Festligt? Har du det dårligt med mig selv?)

  • Hvordan har jeg det med at købe det? (Glad? Spændt? Ligegyldig? Og hvor længe vil denne følelse vare?)

Frygt og ønsker

Med andre ord gør det en i stand til at overvinde sin frygt ved at være helt ærlig omkring ens "behov" og "ønsker". Det resulterede i, at man bliver bedre til at træffe hurtigere, smartere og mere logiske beslutninger om, hvorvidt man skal bruge penge på en bestemt vare.

Det er vigtigt at bemærke, at kakeibo ikke er designet til at skære al glæde ud af dit liv. Hvis du føler dig sur over noget, så er blomster en ret billig måde at muntre dig op på. I stedet for at kræve, at du gør noget drastisk, er målet at ændre dine dårlige vaner gennem mindfulness og trinvise ændringer.

For at se betydelige resultater i din opsparing, er det vigtigt at forblive engageret i at stille de rigtige spørgsmål, før du foretager ikke-nødvendige køb.

Brug kontanter og andre konkrete råd

Her er nogle enkle kakeibo-strategier for at sikre, at du bruger mere opmærksomt:

Lad varen stå i 24 timer. Dette fremhæver, om du virkelig ønsker eller har brug for det. Hvis du stadig tænker på varen næste dag og har råd til det, så foretag købet. Du vil føle en større følelse af tilfredshed med din beslutning.

Lad ikke udsalg friste dig. Så for hver vare, du har i din kurv under et udsalg, så spørg dig selv, om du ville købe den, hvis den var fuld pris.

Tjek din banksaldo regelmæssigt. At tjekke din saldo vil hjælpe dig til at føle mere kontrol over din økonomi, fordi det bringer i fokus, hvor mange penge du skal bruge. Nu er det første, jeg gør hver morgen, at tjekke min balance. Det er en skræmmende vane at prøve i starten, men gør underværker.

Brug kontant. At lange fysiske kontanter over disken i stedet for blot at stryge dit kort uden tanke, gør dig mere bevidst om, hvad du bruger, og du vil finde det lettere at budgettere. Prøv at tage et fast beløb i kontanter til brug for ugen og kun bruge det, du har.

Læg påmindelser i din pung til at spørge dig selv om du har brug for det. Alt, hvad du så beder dig selv om er at tage et skridt tilbage, før du foretager et køb, hjælper dig med at træffe smartere beslutninger.

Skift de miljøer, der får dig til at bruge penge. Hvis du bemærker, at du ofte bruger penge, når du keder dig, så prøv at bruge den tid til at lave en anden aktivitet i stedet, såsom at gå en tur i parken.

Med kakeibo kan du stadig forkæle dig selv af og til med ikke-nødvendige ting. Dette er fint og endda opmuntret! Kakeibo handler om at bruge mindfulness til at fjerne køb, der måske kun giver dig et midlertidigt skud af lykke.