Kan blive den perfekte storm: Derfor kan elpriserne eksplodere til sommer

Forbrug

09/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Dansk ekspert frygter, at vi er på vej mod niveauer, der minder om energikrisen.

Den forventede stigning skyldes primært en kombination af skrøbelige forsyningssystemer og en stigende efterspørgsel, som truer med at presse elektricitetspriserne i vejret.

I en analyse fra Steno Research peger Andreas Steno på flere kritiske faktorer, der kan drive priserne op.

Blandt andet har Tysklands øgede afhængighed af fransk elektricitet – efter lukningen af tyske atomkraftværker og stoppet for Nord Stream-gasledningen – gjort Europa særligt sårbar over for fluktuationer i energiproduktionen.

Dertil kommer, at Frankrigs atomkraftværker producerer mindre elektricitet om sommeren, da varmere flodvand påvirker kølesystemerne negativt.

Det skriver MacroTicker.

Aircondition presser yderligere

Denne perfekte storm af lavere produktionskapacitet og højere forbrug, ikke mindst på grund af aircondition i de varme måneder, sætter systemet under yderligere pres.

Steno forudser, at dette kan føre til en gentagelse af sidste års scenario, hvor frygten for utilstrækkelige gasreserver til vinteren sendte gaspriserne på himmelflugt.

Desuden bemærker Steno, at prisstigningerne ikke kun påvirkes af lokale faktorer.

Globalt stigende efterspørgsel efter gas, særligt fra Asien, kan også spille en afgørende rolle for prisudviklingen i Europa, både direkte gennem højere råvarepriser og indirekte via valutakurser.