Juleanden er i fare: Køb den nu!

Forbrug

19/11/22 | 08:19

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

I de fleste hjem den 24. december spreder duften af juleanden sig, og det er for mange en nødvendighed for at skabe de rigtige rammer for julen. Men i år kan juleanden blive en mangelvare - eller den risikere at blive dyr for mange familier, hvis ikke man er hurtigt ude.

Juleanden er mere populær end flæskestegen

I Danmark er der store traditioner, når det kommer til julen, og særligt maden er for mange hellig. For 74 % af danskerne er det anden, der er at foretrække på julebordet, hvor 64 % ønsker flæskestegen til sine brune og hvide kartofler. Men i år er det ikke sikkert, at alle juleønsker går i opfyldelse, for juleanden bliver en mangelvare.

Fugleinfluenza skaber krisen

En ny fugleinfluenza har sat sit aftryk i Danmark, og det har ramt andemarkedet. Der er derfor stor risiko for, at der ikke vil være nok ænder i fryseboksene, når vi rammer ind i december. Spørgsmålet er ikke, OM det er et stort problem, men HVOR STORT problemet er.

Efterspørgslen slår udbuddet

Med så mange andre ting ændres markedet og priserne ud fra udbud og efterspørgsel. Og nu hvor der kommer til at være stor mangel på juleænder, vil priserne sandsynligvis også stige i år i forhold til sidste år.

Udover fugleinfluenzaens påvirkning på markedet har inflationen gennem det sidste halve år generelt påvirket prismærkerne i supermarkedet. Det tegner derfor til at blive en dyrere jul i år.

Hvad kan man gøre?

Danmark står i år til at mangle omkring 1 million juleænder til juleaften i år. Derfor anbefaler flere eksperter, at hvis man vil sikre sig hovedretten til d. 24. december, så skal man ud at handle før, end man plejer. Ellers risikerer man, at der simpelthen ikke er flere, og hvad stiller man så op? Så hvis du vil have julesteg juleaften er anbefalingen derfor: Køb den nu.

Udskift med flæskesteg

Hvis du er en af de uheldige, der ikke kan skaffe en and til juleaften, vil det være oplagt at udskifte juletraditionen med en ellers også kendt klassiker på julebordet. Flæskestegen står også godt til brune kartofler og sovs ifølge 64 % af danskerne.