Du har mistet 36.000 kroner - men du har nok ikke engang bemærket det

Forbrug

05/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ikke ligefrem det, man har lyst til at høre ...

Når priserne på ting og tjeneste stiger, bliver de penge, vi har stående på kontoen, mindre værd. Det er logik for burhøns.

Men det bliver først rigtig interessant, når man kigger på, hvor meget "fattigere" man faktisk er blevet i takt med, at priserne er skudt i vejret.

En stærk kandidat til årets ord 2022 var inflation, som i flere måneder lå på et fuldstændig uhørt højt niveau. Den er heldigvis kommet ned på et mere spiseligt niveau, men skaden er desværre allerede sket.

Tal fra Nationalbanken viser, at hver dansker over 15 år i gennemsnit har 263.000 kroner stående i bankerne. Men den vilde inflation har i den grad udhulet værdien af det beløb.

Faktisk i en sådan grad, at hver dansker i gennemsnit har 36.000 kroner mindre i købekraft af deres indlån, end hvis inflationen havde holdt sig på et normalt niveau.

Det skriver Nordjyske.

Svært at forholde sig til

Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank, skriver i en kommentar, at det sandsynligvis er de færreste, der overhovedet tænker over, at værdien af deres penge i bankerne er skrumpet som følge af inflationen.

For hvor det er mere håndgribeligt synligt, at der kommer færre varer i indkøbskurven for de samme penge som før, så er vores indlån noget, vi lægger mindre mærke til.

Men mekanismerne er de samme.

I alt havde danskerne ved udgangen af april 1.115 milliarder kroner stående på almindelige anfordringskonti - en almindelig lønkonto uden opsigelsesvilkår - i bankerne. Det er rekordhøjt.

Men prisstigningerne i samfundet har spist 155 milliarder kroner af formuen – svarende til 36.000 kroner per dansker.

Lad pengene blive i banken

Nu kan man måske føle sig fristet til at hæve sine penge, så de ikke mister mere værdi, når de står og samler mere støv på kontoen.

Men det nu ikke nødvendigvis en dum idé at lade pengene stå - og måske endda sætte lidt ekstra ind løbende.

"De rekordhøje indestående i bankerne har spillet en vigtig rolle under energi- og inflationskrisen. Danskerne har nemlig haft en solid opsparing at stå imod med," skriver Mathias Dollerup Sproegel.

Sydbank forventer dog ikke, at danskernes indestående skrumper videre over det kommende år - altså at vi stopper med at spare op.

Faktisk tværtimod.

Danskerne har nemlig en udbredt spareiver, og det er faktisk uanset, om købekraften udhules eller holdes indtakt.

Mathias Dollerup Sproegel peger på, at vi ganske enkelt bruger mindre, end vi tjener. I kroner og ører bruger vi omkring 95 øre hver gang, vi har tjent en krone, og de resterende 5 øre ryger så enten ind på kontoen eller i værdipapirer.